Itt a nagy vitamintitok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal

2018. július 19. 14:03

A különböző vitaminkészítmények, étrendkiegészítők egyre hangsúlyosabban vannak jelen az életünkben. Úton-útfélen vitaminreklámba botlunk, melyek mind arról próbálnak meggyőzni minket, hogy vásároljunk, különben nem lehetünk egészségesek. De vajon tényleg szükségünk van rájuk? Szakemberek próbálnak most rendet tenni a fejekben.


Sok dietetikus van azon a véleményen, hogy amennyiben megfelelően, változatosan étkezünk, nincs szükségünk semmiféle táplálékkiegészítőre, de olyanok is vannak, akik pont az ellenkezőjét állítják. Szerintük lehetetlen minden szükséges tápanyagot a tányérunkról megszereznünk, ma már szükségünk van a különféle pótlásokra, kiegészítésekre ahhoz, hogy szervezetünk kiegyensúlyozottan tudjon működni.

Az Independent éppen ezért több szakembert is megkért, hogy rakjanak végre rendet a fejekben. és árulják el, melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket feltétlenül szednünk kell kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is és melyek azok, amelyekre csak bizonyos élethelyzetekben van szükségünk.

D-vitamin

"Az összes vitamin közül ez az, melynek pótlására a legnagobb szüksége van az embereknek"

- magyarázza a szakértő. Táplálékból ugyanis csak nagyon nehezen szívódik fel, legkönnyebben napfény hatására állítja elő szervezetünk. A brit Egészségügyi Minisztérium ajánlása szerint, "minden felnőttnek (főleg terhes vagy szoptató nőnek) és egy évnél idősebb gyermeknek naponta 10 mikrogramm D-vitamint kellene szednie, annak érdekében, hogy elejét vegyék a főként ősszel és télvégén jelentkező vitaminhiánynak" - hívja fel a figyelmet Helen Bond, dietetikus. A sötétebb bőrszínnel rendelkezők és a 65 év felettiek pedig akár egész évben is szedhetik, hiszen ők fokozottan ki vannak téve a vitaminhiány kockázatának.

Vas

A vas pótlása főleg a fiatal nők és a vegetáriánusok számára fontos. Egy felmérés szerint a nők 27 százaléka szenved vashiányban, 11 és 18 év közötti lányoknál ez az arány már 54 százalék. A vashiány akár súlyos vérszegénységhez vezethet, és az immunrendszer működése is megsínyli. Tünetei közt szerepel a fáradékonyság, a gyakori légszomj és a sápadt bőr.

B12-vitamin

Ez a vitamin is főleg azoknak kell pótolniuk, akik vegetáriánusok, hiszen túlnyomórészt a vörös húsokban raktározódik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Főként az immun- és idegrendszer egészséges működése érdekében van rá szükségünk, emellett a vörösvérsejtek képződésben is szerepet játszik"

 - magyarázza a dietetikus. Éppen ezért annak, aki nem eszik húst, feltétlenül pótolnia kell a B12 vitamint valamiféle készítmény formájában.

Kalcium

Habár a kalcium rengeteg népszerű élelmiszerben megtalálható, tejtermékekben, leveles zöldségekben, mégis megéri táplálékkiegészítő formájában is fogyasztani azoknak, akiknek gyengék a csontjai, esetleg aggódnak a csontritkulás miatt. Ha a vér kalciumszintje alacsony, azt az állapotot hipokalcémiának hívjuk, egy sor kellemetlen tünettel jár együtt: az egyszerű izomgörcsöt okoz, de súlyosabb esetben akár rohamokat is jelentkezhetnek.

Folsav

A folsavat főleg terhesség korai szakaszában ajánlatos szedni - magyarázza Rhiannon Lambert, dietetikus. Az első 12 hétben kiemelten fontos, de már a gyermek tervezésekor érdemes elkezdeni, ugyanis az embrió velőcsövét lezáró folyamat csak akkor lehet sikeres, ha elegendő folsav is jelen van a szervezetben.

A és C-vitamin

A dietetikusok azt javasolják, hogy a felnőttek ezekből a vitaminokból a szükséges mennyiséget természetes formában juttassák a szervezetünkbe, a répában és az édesburgonyában például rengeteg az A-vitamin, a kiviben és a paprikában pedig a C-vitamin. A gyermekek esetében azonban más a helyzet: a javaslat szerint azoknál, akik nem kapnak tápszert, érdemes 6 hónapos é 5 éves koruk között A, C és D-vitamincseppeket adni, főleg, ha válogatósak, és a megfelelő tápanyagok másképp nem tudnak bejutni a szervezetükbe.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem