12 °C Budapest

Kiadták a vészjelzést: komoly életveszélyben lehet, aki családi házban él

2018. október 16. 10:37

A hazai nagyjából négymillió lakóingatlanból 70 százalék renoválásra szorul, 10 százalékuk egyenesen életveszélyes állapotban van, menthetetlen, ezért bontásra vár. Az épületszerkezetek és a hőszigetelés tekintetében a legégetőbb a probléma. Ugyanakkor, aki megcsináltatja, az minőségi anyagokat választ a régi megoldások helyett.

Ennek megfelelően dübörög a felújítási láz, és ez az ország minden térségét érinti kisebb-nagyobb kértékben. Ugyanakkor a hőszigetelő anyagok nem fogynak, legalébbis a tavalyi kereskedelmi forgalmi adatok szerint csupán a nyolcadik legnépszerűbb termékcsoport volt. Az első két helyen a falazó elemek és a cserepek végeztek - az újHÁZ centrum őszi trendriportja szerint.

Nem foglalkozunk vele

A legérzékenyebb pontokat, a nyílászárókat, illetve a kéményeket nemigen cseréljük, legalábbis az újHÁZ adatai szerint 2013 és 17 között csupán egyszer volt kiugró mennyiségű renoválás Magyarországon a fenti két kategóriában - ismertette Rázsóné Szórády Csilla cégvezető az összeállítás bemutatásán. Pedig a korszerűtlen ablakok akár 40 százalékkal is megnövelik a hőveszteséget. Ugyanakkor ezek cseréje bonyolultabb, több kosszal járó művelet, így ezt nem szívesen vállalják be a tulajdonosok.

A kémények siralmas állapota arra is visszavezethető, hogy az emberek nem foglalkoznak az elvezetőkkel, egyszerűen nem engedik be az ellenőröket sem a házba, úgy gondolják, "nem megyek orvoshoz, még a végén megmondják, hogy beteg vagyok" - vélte a cégvezető, majd aláhúzta:

nem érdemes halogatni a kémények vizsgálatát, mivel életveszélyes lehet, ha rosszul vezeti el a füstöt a rendszer!

A trendek szerint amúgy akkor nő a felújítási kedv, amikor az állam valamilyen korszerűsítést támogat: például az Otthon Melege Programmal megnőtt a nyílászárók cseréjénelk a száma - ám ezek száma visszaesett, miután a program leketyegett.

Sokan szeretnének felújítani

Az épületek rossz állapotáról a KSH is készített egy felmérést még 2015-ben, a tulajdonosok java a háza hőszigetelésében látott problémákat, de sokan említették a nyílászárokat, a kémény és a fűtésrendszer elavultságát. A szakértők emlékeztettek: 2015-ös adatok szerint minden negyedik hazai kémény felújításra szorult - vidéken sokkal rosszabb a helyzet, mint a fővárosban, itt minden harmadikkal akadt probléma.

Ezen adatok pedig egyáltalán nincsenek összhangban a centrum kéményeladási adataival - hangzott el a trendriportot bemutató sajtótájékoztatón. Csupán 685 millió forintra tehető ez az összeg, ami a forgalmuknak nagyjából a 1,5 százaléka.

A felújítási láz a szakértők szerint várhatóan a következő években is dübörögni fog, és remélhetőleg a kedvező lakásáfa kivezetése sem fogja megtörni a dolgot. Ugyanakkor a cég 2020-tól jelentős visszaesésre számít, nagyjából a 2017-es fellendülés előtti szintre csökkenhet vissza a beruházások száma.

Fontos pillér esik ki

"Nem tudom, hogy miért ezt a támogatási pillért kell hiretelen kihúzni a rendszerből" - mondta Rázsóné Szórády Csilla a lakástakarékok kivezetése kapcsán. A Pénzcentrum kérdésére kifejtette: bár nincsenek adataik arról, hogy milyen arányban költik az ügyfelek felújításra az LTP-kben összegyűlt pénzüket, mindenképp visszaveti a trendeket, ha a kabinet nem pótolja egy másfajta támogatással a kiesett összeget.

Úgy vélte, ha azonban nem következik be a sokak által jósolt, 2008-ashoz hasonló világválság, akkor a fejlődés, a növekedés fenntartható lehet - hiszen nem inog meg a bizalmi index, és a növekvő jövedelmek is megjelennek a statisztikákban. Ha azonban a szakértőknek igaza van, akkor "Isten irgalmazzon mindenkinek".

Befúj a szél az ablakon, de nincs pénzed kicserélni?

Bár a szigetelések és a nyílászárók korszerűsítése elég költséges tud lenni, de 3 millió forintból energiahatékonnyá teheted otthonodat - így többé nem fogsz fázni, a rezsid is csökken, és még az ökológiai lábnyomodat is csökkentheted. Sajnos ezt a lakástakarék-konstrukcióval már nem nagyon tudod megoldani, mivel a kormány várhatóan a héten beszünteti a konstrukciót.

Nem maradt más megoldás, mint a személyi kölcsön: a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora szerint ekkora összeget, 5 éves futamidő esetén, már havi 60 100 forintos törlesztővel felvehetsz a K&H-nál, denem sokkal marad el ettől a Budapest Bank 60 575 forintos törlesztőt, illetve az MKB 60 798 forintos törlesztőrészletet ígérő konstrukciója sem.

Ha pedig van némi megtakarításod, és így kevesebb kölcsönnel is beéred, akkor a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, míg a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

>>> További bankok ajánlataiért (illetve a konstrukciók pontos részleteiért) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem