Az online vásárlások során gyakori a túlméretezett csomagolás használata, ami jelentős környezeti terhet jelent.
Az olívaolaj annyira egészséges és persze értékes, hogy az ókori görögök egyenesen folyékony aranynak nevezték. Még ma is igaz ez a megállapítás, hiszen bizonyos fajtáit majdhogynem aranyárban mérik. De vajon megéri a méregdrága változatot vásárolni? Miért kerül az egyik üveg hússzor annyiba, mint a másik?
Az extraszűz olívaolaj kifejezetten egészséges és a mediterrán étrend egyik legfontosabb alapköve, nem is beszélve megannyi pozitív élettani hatásáról. De tény, nem olcsó mulatság. Lehet ugyan már kapni 1000 forint környékén is egy fél litert belőle, ám aki a legjobb minőséget szeretné beszerezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: 18 990 forintot is elkérnek 750 ml igazán kiválóminőségű olajért.
De amikor főzésre vagy a saláta ízesítésére kerül sor, tényleg nem mindegy, hogy a legolcsóbb vagy a minőségibb, drága változatot használjuk?
Fontos tudni, ahhoz, hogy egy olívaolajat "extra szűznek" lehessen nevezni, számos kémiai és érzékszervi vizsgálaton kell keresztülmennie. Semmiféle látható, érzékelhető hibája nem lehet, és 0,8 százaléknál kevesebb a szabad zsírsavtartalma lehet. Ezt nemzetközi egyezmények határozzák meg - számol be a Huffington Post cikke. Ám ahogy számos szabvány esetében, az olívaolajaknál is igaz, hogy már a legalacsonyabb minőségű termékek is átmennek az "extra szűz" szűrőn - mondta el a lapnak Dan Flynn, az UC Davis Olive Center ügyvezető igazgatója, hiszen Egy igazán jó minőségű olajban a szabadzsírsavak aránya csupán 0,09 és 0,12 százalék alatt van.
A maximum értékek túlságosan is megengedőek a szakember szerint, így a rosszabb minőségű olajok is átmennek a rostán, jellemzően az olcsó kémiai teszteken, ám a sokkal költségesebb érzékszervi vizsgálatokon megbuknának. Dan Flynn szerint
A szakértők véleménye szerint a gondosan nevelt, korán szüretelt és a nagyüzemi mennyiségi olívaolajok között ég és föld a különbség, amit egy egyszerű felhasználó is könnyen felismerhet. A minőségi olaj illata leginkább a friss gyümölcsre, virágra, gyógynövényre emlékeztet, míg az olcsónak nem ritkán nedves rongy,penész vagy éppen romlott gyümölcs szaga van.
Egészségügyi hatásaikban azonban túl nagy különbség nincsen, legalábbis eddig még nem bizonyították, hogy a minőségibb olajok sokkal pozitívabb hatással vannak az emberi szervezetre, mint az olcsóbb változat.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Így lesz tökéletes az olívaolaj, és persze méregdrága
Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségű terméket tudják előállítani a termelők, mindent pontosan ki kell számolni: melyik pillanatban szüreteljék le a termést, és hogyan lehet minél előbb azt a fogyasztó asztalára tenni - ezek az erőfeszítések azonban sok időben és pénzbe kerülnek, mely természetesen meglátszik az áron.
A minőség és a mennyiség fordítottan arányos egymással: minél jobb minőséget szeretnének előállítani a termelők, annál kevesebb lesz a mennyiség.
Néhány termelő például megritkítja a fák ágait annak érdekében, hogy a bogyók minél több napfényt és oxigént kapjanak- ezáltal persze csökkenni fog a terméshozam, ám magasabb minőségű lesz az olaj.
De az is bevett szokás, hogy a minőség érdekében előbbre hozzák a szüretet, olyankor szedik le őket, amikor a bogyók még csak zöldek, ekkor ugyanis még sokkal intenzívebb az ízük és több antioxidánst tartalmaznak. A későn szüretelt bogyókban több ugyan az olaj, sokkal gazdaságosabbak, édesebb, de megrövidíti a szavatossági időt.
Az sem mindegy, mennyi idő telik el a szüretelés és a feldolgozás között, hiszen abban a pillanatban, hogy leszedik a termést a fáról, megindul annak romlása, oxidálódása. Legideálisabb esetben 3-4 órán belül megindul préselés.
Komoly lehet a baj a Tesco háza táján: ezt a trükköt vetették be - vajon mit lép erre az Aldi, Lidl?
A szabályozási intézkedések és az egyre éleződő verseny a boltlánc pozíciójának további romlásához vezethet Közép-Európában.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.
-
Folytatódik az árcsökkentési program a Lidlben: mutatjuk, milyen akciók érkeztek
A magyar vásárlók különösen árérzékenyek, még mindig megnézik, hogy mire, mennyit költenek.
-
Erre most még kevesen gondolnak, amikor hitelt vesznek fel
Fáy Zsolttal, a MagNet Bank elnökével beszélgettünk.
-
Videó: bejutottunk a SPAR üzemébe, ahol évi 20 millió kg húst dolgoznak fel
Jelenleg több mint 360 ember dolgozik az üzemben.
-
Élethelyzetek, amiben kivédhető az anyagi kockázat (x)
Az elmúlt években különösen sok elbizonytalanító körülménnyel kellett szembenéznünk.
- Itt meghallgathatja Orbán Viktor CPAC-en elmondott beszédét
- Nehezen elérhetőek a háziorvosok
- A magyar háztartások közel egyharmadában még mindig fával fűtenek
- Piros lapot kapott Kerkez Milos, csapata fellebbez a döntés ellen
- Szijjártó Péter: ez történelmi esemény
- Moszkva atomháborúval fenyegette meg Varsót