11 °C Budapest

Kifakadt a lottómilliárdos: ez a legrosszabb dolog, ami valaha történt velem

2018. augusztus 18. 13:01

1 milliárd 250 millió forint keresi gazdáját ma este az Ötöslottón, a sorsolást ezúttal is élőben közvetítjük a Pénzcentrumon. Bizonyára sokan eljátszanak a gondolattal, mihez kezdenének ennyi pénzzel. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a lottónyertesek élete csodás, nincs többé semmi gondjuk, nincs több stressz, végre anyagi jólétben élhetnek és ezzel a problémák nagy része meg is van oldva. De valóban így van ez?

Milliók izgulnak ma Magyarországon, hiszen az Ötöslottó 33. játékhetében 1 milliárd 250 millió forint keresi gazdáját. Ha te is lottózol, fogadjunk, hogy már a szelvény megvásárlásakor elgondolkodtál azon, hogy mit vennél a nyereményből, hova utaznál, hogy mondanál fel a munkahelyeden, milyen mesés jövő vár rád, persze csak ha elviszed a főnyereményt. Ha ez így van, akkor sajnos van egy nagyon rossz hírünk:

aki az anyagiakkal kapcsolatban a szerencsében bízik, az bizony jó eséllyel pénzügyileg sérülékeny

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Németh Erzsébet egyetemi tanár, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora, akinek az egyik kutatási területe a pénzügyi kultúra. Az említett sérülékenységre pedig számos nemzetközi és hazai példát is találni.

Inkább a halált választotta

Sokan azt gondolják, csak pénz kell ahhoz, hogy boldogok legyen. Akkor kerül minden a helyére az életükben, akkor dőlhetnek hátra, ha megvan a nagy ház, az új autó, a drága holmik. De sok lottónyertes példája mutatja, nem feltétlenül csak erre van szükség a jólétünkhöz. Jó példa erre annak a walesi nőnek a története, aki vonat elé vetette magát néhány évvel ezelőtt.

Az emberek azt gondolják, folyamatosan boldognak kéne lennem, mivel megnyertem a lottót. De pénzen nem vehetsz egészséget és boldogságot

- mondta a súlyos depresszióval küzdő nő, mielőtt öngyilkos lett.

Andraschek László és Varga Zsolt kálváriája

Andraschek László hajléktalanból lett lottómilliomos, 630 milliót nyert néhány éve. A pénzből nyitottak egy cukrászdát, vettek családi házat, balatoni nyaralót, viszont ma már nyoma sincs a fényűzésnek. A cukrászda becsődölt, a nyaralót eladták.

Annak ellenére is megtalálnak bennünket a kéregetők, hogy elterjedt rólunk: elszegényedtünk. Ha tehetném, visszaforgatnám az idő kerekét, mindent másképp csinálnék. Még a saját rokonaimnak sem árulnám el, hogy nyertünk

- mondta idén februárban a Lokálnak Andraschek Lászlóné Anikó. A férje a nyeremény után alkoholproblémákkal küzdött, Anikónak pánikbetegsége és pajzsmirigygondjai is vannak. Most van egy kis kertes házuk, ahol állatokat gondoznak, művelik a kertet.

Hasonló kálváriát élt át Varga Zsolt is, aki tavaly nyert 47 millió forintot a Skandináv lottón. Előtte közmunkásként és raktárosként dolgozott, de a hirtelen jött pénz felforgatta az életét. Vett egy házat, felújította, viszont a pénz a feleségét is a kettőjük kapcsolatát is megváltoztatta. A nő két kézzel szórta a pénzt, és el is hagyta a férjét. Jött a válás, a procedúra is sok pénzt emésztett fel.

A házon, amit vettem, a mai napig pereskedünk, oda beköltözni nem tudok. Mivel azonban pénzem sincs, így az albérletemből is el kellett jönnöm. A gyerekeket elvette a gyámügy, most nevelőszülőknél vannak. A barátok is elkoptak, persze a pénzemmel együtt

- nyilatkozta Zsolt még májusban a Sonline.hu-nak.

Négy év alatt égette el a giganyereményt

Andrew Jackson Whittaker Jr. vagyonát rablók és kaszinó-perek vitték el. Az építési vállalkozótól először 545 ezer dollárt loptak el tolvajok, ezt a pénzt amúgy az autójában rejtegette, majd egy évvel később szintén így veszített el 200 ezer dollárt. Később a Caesar’s Atlantic City perelte be, mert 1,5 millió dolláros csekkeket váltott be. Négy év alatt eltűnt a teljes vagyona.

Magának akarta, nem jött össze

Denise Rossi 1,3 millió dollárt nyert a kaliforniai lottón, ezt a hírt viszont megtartotta magának, és bejelentette a férjének, hogy el akar válni. A válóper során sem említette a hatalmas nyereményt, majd két évvel később, amikor véletlenül kiderült az igazság, az elhagyott férj beperelte a nőt, amiért eltitkolta a nyereményt. A bíró úgy határozott, hogy minden centet a férfi kapjon. Ha az asszony tisztességesen járt volna el, az óriási nyeremény felét megtarthatta volna, így viszont végül egy centet sem tarthatott meg.

Álom maradt a gazdagság

A 33 éves brit Martyn Tott és a 24 éves felesége 5 millió dolláros lottónyereményről csúszott le azért, mert elveszítették a lottószelvényt. Az Egyesült Királyság nemzeti lottóját "futtató" Camelot Group 7 hetes vizsgálata során kiderült, hogy valóban igaz az állításuk, hogy nyertek, csak elvesztették a jegyet. A slusszpoén viszont az, hogy 30 nap áll rendelkezésre, hogy jelentkezzenek a nyereményért, a vizsgálat viszont 7 hetet vett igénybe, így a lottótársaságnak nem kellett kifizetnie a nyereményt.

Válás lett a vége

Lara és Roger Griffiths 2005-ben nyert 2,76 millió dollárt az amerikai lottón. A nyereményből vettek egy egymillió dolláros házat és egy Porschét, utazgattak: jártak Dubajban, Monacóban és Mallorcán is. Csakhogy 2010-ben leégett a házuk, nem sokkal később pedig a férfi elhajtott a kocsival, miután a nő meggyanúsította, hogy viszonya van valakivel. Végül 14 évnyi házasság után elváltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem tudott nemet mondani

Billy Bob Harrell Jr. imái is meghallgatásra találtak, amikor 1997-ben megnyerte a 31 millió dolláros Texas-i jackpotot. Először nagyon jó élete volt, felmondott a munkahelyén, Hawaiira utazott, farmot nyitott, házakat és autókat vásárolt. Emellett pedig 480 pulykát adományozott a szegényeknek. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem tudott nemet mondani, amikor az emberek segítséget kértek tőle. Később elvált, és öngyilkosságot is megkísérelt.

a lottónyeremény a legrosszabb dolog, ami valaha történt velem.

- mondta röviddel halála előtt egy pénzügyi tanácsadónak.

Újra dolgozik, busszal jár

Sharon Tirabassi 2004-ben nyerte meg a kanadai lottó 10 millió (kanadai) dolláros főnyereményét. A gyermekeit egyedül nevelő, segélyen élő nő vett egy nagy házat, luxuskocsikat, designer ruhákat vásárolt magának, menő partikat adott, exotikus utakra fizetett be, e mellett segítette anyagilag a barátait és családját is. Alig tíz év alatt elverte minden pénzét: dolgozik, munkahelyére busszal jár és nincs saját lakása, bérli az ingatlant, amiben él. A gyerekei jövőjére viszont gondolt: félretett valamennyi pénzt számukra, amihez 26 éves korukban férhetnek hozzá.

Lakókocsi parkban él

Evelyn Adams 1985-ben és 1986-ban is megnyerte a főnyereményt az amerikai lottón, összesen 5,4 millió dollárt hozott neki a dupla szerencse. A nyereményből a családtagoknak és a barátainak is adott, a maradékot pedig eljátszotta. Állítólag Atlantic City kaszinóiban verte el a pénzt. Hogy most mi van vele, nem tudni. A 2000-es évek elején egy lakókocsi parkban élt.

Állandó buli, nők, drog, alkohol

Gerald Muswagon 1998-ban nyert tízmillió dollárt a lottón Kanadában. Szórta a pénzt rendesen: vett magának és a barátainak is néhány jó kocsit, vett egy házat, ami igazi partifészek lett: állandó buli, nők, drog, alkohol. Sajtóbeszámolók szerint volt olyan, hogy egy este nyolc, nagyképernyős tévét vásárolt a haverjainak. Befektetett egy fakitermeléssel foglalkozó cégbe, de az üzlet nem ment jól. Hamarosan egy barátja farmján találta magát, kemény fizikai munkát végzett. Végül 2005-ben a szülei garázsában felkötötte magát.

Megpróbált lelépni a közös nyereménnyel

Ahogy sokan mások, Americo Lopez is azonnal felmondott a munkahelyén, miután tudomást szerzett a nyereményről. Csakhogy ő nem hozta nyilvánosságra, mekkora szerencséje volt. Egy sürgős lábműtétre hivatkozva lépett ki a munkahelyéről. A kollégáit sem értesítette a nyereményről, holott együtt játszották meg a számokat és közösen fizették a lottót. Miután világossá vált számukra, hogy Lopes nem a lábműtét, hanem az eltitkolt nyeremény miatt vált köddé, beperelték a férfit. A bíróság végül úgy ítélkezett, hogy Lopesnek ki kell fizetni a kollégáknak járó részt a 17 millió 434 ezer dolláros, adózott nyereményösszegből.

Pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók

A fenti történetek ismeretében nem nagy meglepetés, hogy pszichológusok, szociológusok, boldogságkutatók és pénzügyi szakemberek egyaránt régóta tanulmányozzák, milyen hatással lehet valakire a váratlan gazdagság. Az interneten számos esetleírást találhatunk, ezek általában pontosan arra világítanak rá, hogy hiába a vagyon, végeredményben egyáltalán nem hoz boldogságot. A szakemberek többsége azon a véleményen van, hogy

a hirtelen jött gazdagság nemhogy nem teszi boldoggá azt, akinek az ölébe hullik, hanem éppen hogy tönkreteszi az életét.

Magyarországon a külföldi példákkal ellentétben legtöbb esetben nem lát napvilágot, ki viszi haza a lottóötöst. Az pedig, hogy valaki bujkálni kényszerül, csak nehezebben feldolgozhatóvá teszi ezt a lelkileg is megterhelő helyzetet. Az amerikai felmérések pedig azt mutatják, hogy a lottónyertesek többségénél alig telt el egy év, és az érintettek már semmivel sem érezték magukat boldogabbnak és szerencsésebbnek, mint a nyeremény előtt.

Hogyan fektessem be?

A kutatók azt is rendre megállapítják, hogy a hirtelen jött pénzt eleve nehéz jól felhasználni, hisz jobban megbecsüljük azt, amiért megdolgozunk. Pénzügyi személyiségteszteken például gyakori az az eredmény, hogy azoknak van nyomasztóan nagy adóssága, akik szeretik kockáztatni a szerencséjüket. Felmerül tehát a kérdés, hogy mit tegyen az, aki mégis jól szeretné felhasználni a nyereményét. Németh Erzsébet, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora szerint

  • használja a józan eszét,
  • szerezze meg a pénzügyi döntésekhez szükséges információkat és
  • beszélje meg a döntéseit a családjával és szakemberekkel, ugyanis a fiatalokra és a pénzügyileg sérülékeny emberekre igaz leginkább, hogy egyedül vagy a televízióban látottak alapján döntenek pénzügyi kérdésekben.

"Aki olyanba fektet, ami nem hozza a pénzt, hanem viszi, mondjuk vesz egy jachtot, akkor az a pénz garantáltan el fog fogyni, a nyeremény gyakorlatilag felemészti önmagát" - mondta el korábban a Pénzcentrumnak az egyetemi tanár.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem