Magukkal rántották a németek az unió teljes olajosmag-termését

agrarszektor.hu
Közreadta az idei termések összegzését a Német Raiffeisen Szövetség (DRV). Mint az várható volt, a kalászosok átlagos vagy kissé átlag alatti eredményt produkáltak, a repce azonban katasztrofálisra sikeredett. Ennek alapvető oka a vetés idején uralkodó extrém szárazság volt. Eközben napvilágot láttak az unió teljes olajosmag-termésére vonatkozó adatok is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Németországot tavaly történelmi mértékű aszály sújtotta, ami meghiúsította a repce elvetését is. Az itteni statisztikai hivatal szerint már ősszel 30 százalékkal kevesebb területen tudták elvégezni a munkát a gazdák. Az időjárás később sem javult, tavasszal újabb aszály köszöntött be, így végül csak 2,8 millió tonna mag került a raktárakba, ami a legalacsonyabb érték 1997 óta.

Az ötéves termésátlag 4,7 millió tonna Németországban, ettől az idei eredmény csaknem 40 százalékkal marad el.

Uniós szinten jobb a helyzet, de így is 15 százalékos a termőterületcsökkenés és 10 százalékos a termésveszteség mértéke. Összesen 18 millió tonna repcemag termett idén a közösségben a megszokott 20 millió tonna körüli helyett. Németország az elmúlt években az unió repcetermelésének majdnem a negyedét adta, most azonban csak a 17 százalékára volt képes - ilyesmi 25 éve nem fordult elő.

Ezzel szemben az uniós napraforgótermés kifejezetten jónak igérkezik, amiben a termőterület 6 százalékos bővülése is benne van. Akár egy 10,7 millió tonnás új rekord is születhet belőle. A szója termőterülete is bővült, de a végeredmény valószínűleg nem változik, 2,9 millió tonna maradhat.

Összességében az UFOP (az olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége) becslése alapján az unió olajosmag-termése már a második egymást követő évben fogja alulmúlni az előző évi eredményt.

A Bizottság prognózisa alapján az olajos magvak  31,7 millió tonnás össztermése 4 százalékkal marad a tavalyi alatt, az ötéves átlagtól pedig 5 százalékkal marad el.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?