Májusban kiderülhet, mennyi pénzt kaphatunk Brüsszeltől

agrarszektor.hu
Vélhetően májusban döntenek majd az európai uniós állam és kormányfők az EU 2020 utáni költségvetéséről és a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források összegéről. A kormány a jelenlegi magyar támogatottsági arány megtartását tűzte célul.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Arra kell majd figyelni, hogy ha a KAP forrásait jelképező "torta változik is, azon belül a Magyarországnak járó agrár- és vidékfejlesztés címen adott tortaszelet arányaiban ne változzon" - fogalmazott Czerván György. Jelenleg ez az arány 3,2 százalék, miközben az EU-n belül a magyar mezőgazdaság súlya 2 százalék.

Az államtitkár szerint a kormány a célok megvalósítása érdekében keresi a partnereket, így folyamatosan tárgyal a visegrádi országokkal, Romániával, Bulgáriával, Szlovéniával, illetve Franciaországgal is kétoldalú megbeszéléseket folytat. A KAP az unió leghatékonyabb gazdaságpolitikája, és uniós támogatások nélkül Magyarországon csak a növénytermesztés lenne eredményes, az állattenyésztésben pedig csak a baromfi ágazat lenne nyereséges - állapította meg Czerván György.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, magyar szempontból kedvezőtlen forgatókönyvet vázolt fel Günther Oettinger uniós költségvetési biztos a napokban. Úgy fogalmazott, hogy a tagországoknak megszorításokkal kell számolniuk az unió 2020-2027 közötti új Közös Agrárpolitikájában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03