Marad az áremelkedés? - Az idén drágábban lehet eladni a gabonát

MTI
Több kukorica teremhet idén a tavalyinál, mivel az eddigi adatok szerint a hektáronkénti termésátlagok meghaladják a 7,5 tonnát, de a terméseredmények nagyon eltérők az ország különböző területein. A gabonaárak látványosan nőttek az előző évekhez képest.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát már betakarították a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM)  államtitkára az aratási koordinációs bizottsági ülésen. Az idei 7,6 tonnás hektáronkénti termésátlag meghaladja az elmúlt öt év átlagát, és a tavalyi 6,8 tonnához képest is jelentős emelkedés. Ugyanakkor az időjárás és a csapadékmennyiség miatt 2018-ban is 7 millió tonna alatti összterméssel lehet számolni, tavaly 6,62 millió tonna termett.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián szó lesz a búza és a kukorica 2018-as fajtakísérleteinek eredményeiről, a piaci értékesítési kilátásokról és a minőségbiztosítási követelményekről. A gazdák első kézből tájékozódhatnak arról, mely fajtákat érdemes vetniük és milyen hozamokra számíthatnak a különböző adottságú területeken? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!


Az államtitkár szerint keresleti piac van Európában kukoricából, Németországban ugyanis a becslések alapján a tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb termett, Lengyelországban pedig az összes gabonatermés csaknem 15 százalékkal csökkent. A kiesések az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet jelenthetnek a magyar termények iránt - tette hozzá Feldman Zsolt

A napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről, a termésátlag a tavalyihoz hasonlóan hektáronként 3 tonnát tesz ki. Becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák. A szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20 százalékáról takarították be a termést, a hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként. A burgonyát a terület 74 százalékáról gyűjtötték be, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként. A cukorrépa betakarítása is megkezdődött, a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület két százalékáról 19 ezer tonnát takarítottak be. 

 

Feldman Zsolt

államtitkár

Agrárminisztérium

2010 óta tevékenykedik agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárként, 2018-ban államtitkári kinevezést kapott. Az európai uniós közvetlen és piaci agrártámogatások, valamint a nemzeti agrártámogatások rendszerének... Tovább »

 

A kukorica és a napraforgó terméseredményei az ország egészét nézve a csapadékmennyiség miatt gazdaságokon belül is rendkívül eltérők - közölte Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A vetés időben megkezdődhetett, őszi káposztarepcével a terület 90 százalékát már bevetették, az őszi árpa vetése 3-5 százaléknál tart, és a napokban megkezdődik az őszi hibridbúza vetése is. Az őszi búza vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, idén mintegy 970 ezer hektáron terveznek vetni.

 

Petőházi Tamás

GOSZ elnök, kamarai osztályelnök

Gabonatermesztők Országos Szövetsége

1995-ben a DATE Mezőgazdaság Tudományi Karán lett okleveles agrármérnök, majd 1997-ben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán közgazdasági szakokleveles mérnök. 1997-től az Északi-Bróker Kft. gazdasági elemzője... Tovább »

 

Idén tavasszal a gabonaárak megváltoztak, mivel az előző három évben a tonnánkénti 40 ezer forint körüli árak voltak jellemzők, míg a 2018-as aratási szezon 3-4 ezer forinttal magasabban indult - emelte ki a GOSZ elnöke. Jelenleg a búza ára tonnánként 55 ezer forintnál kezdődik, a minőségi vagy javító búza pedig 58-60 ezer forinton érhető el a piacon. A kukorica tonnánkénti ára 46 ezer forinttól indul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?