Marhák tízezreit kell leölni: veszélyes kór sokkolja a briteket

agrarszektor.hu
Tömegesen kell levágni a szarvasmarhákat az Egyesült Királyságban a tuberkulózis (TBC) fertőzés terjedése miatt. A leölt állatok száma egy év alatt átlépte a 40 ezret is, és folyamatosan növekszik. Kutatók főként a borzokat teszik felelőssé a baktérium terjesztéséért, ezért most jobban feltérképezik az állatok mozgását és vakcinázási programokat dolgoznak ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy év alatt - 2016 és 2017 vége között - 43 590 TBC-vel fertőzött szarvasmarhát vágtak le az Egyesült Királyságban, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbi adatnál. Az állatokat döntően Angliában, Walesben és Skóciában kellett elpusztítani.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Angliában az új csordákban mintegy 3900-ra emelkedett a fertőzött állatok száma, ebből pedig több mint 3300 magas kockázatú területen volt. A legnagyobb probléma és fertőzés Walesben volt, ahol az új csordáknál éves szinten 16 százalékkal több állatot kellett levágni az előző évekhez képest.

A kutatók szerint elsősorban a borzok hozhatók összefüggésbe a TBC-fertőzés gyors terjedésével, mivel ezek terjesztik azt a baktériumot, amely a megbetegedéseket okozza. A szakemberek ezért most arra törekednek, hogy jobban feltérképezzék az állatok mozgását és vándorlását. Emellett vakcinázási programot is indítottak, illetve borzcsalogatókat és ketreceket helyeztek ki bizonyos területekre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?