Melyik fafaj bírja legjobban a klímaváltozást?

agrarszektor.hu
Magyarország területének nagy része az erdősztyepp klímába esik, ami erdészeti célra a legkevésbé hasznosítható. Ezzel szemben domb- hegyvidékeink kedvezőek számos fafaj számára. Az éghajlat egy változékony rendszer, amihez az erdőtelepítésekkel nehéz alkalmazkodni, hiszen nem látunk évtizedekre előre. Őshonos fajokkal nagyobb biztonsággal érhetünk el tartós eredményt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Holnap van április 22., a Föld Napja. Ennek apropóján indított ismeretterjesztő programot az Országos Erdészeti Egyesület, a klímaváltozás és az erdők kapcsolatára felhívva a figyelmet.

Több hegyvidéki körzetben is, például Keszthely környékén, a megváltozott időjárási viszonyok miatt több ezer hektáron pusztuló fenyvesek helyett az őshonos lombos fafajok, főként tölgy, cser telepítése a feladat, ami a táj megszokott arculatát is megváltoztatja - jó irányba. Máshol a bükk került veszélybe, ahol teljesen visszaszorult, oda például gyertyános-tölgyest lehet telepíteni. A bükk jellemzően a 600 méter tengerszint feletti magasságú hegyvidék fafaja, de Zalában 300 méteres magasságban is jól érzi magát. Ezzel együtt a magyar földrajzi adottságok legfeljebb az erdőterület 8,8 százalékban nyújtanak optimális klímát a számára, ám ekkora területen sincs jelen a bükk - jegyzi meg az agrárszektor.hu által megkérdezett erdőmérnök. Hozzáteszi, a fenyvesek pedig általában nem valóak Magyarországra, nem csoda, ha pusztulnak. Telepíteni ezért már sehol nem telepítik őket.

Pusztuló fenyves

A kidőlő, száradó mátrai fenyvesek helyébe szintén őshonos lombos fafajokból álló erdőt telepítenek a szakemberek. A gyertyános-tölgyes és bükkös társulások egyaránt megfelelőek erre a vidékre. Az erdőtervező megjegyzi, hogy egy dolog a tengerszint feletti magasság és másik a hegyoldal kitettsége. Ha az északi oldalon gyertyános-tölgyes van, akkora a déli oldalon már lehet, hogy csak a cser találja meg az életfeltételeit. A legszélesebb erdei klimatikus zónát az erdősztyepp teszi ki, ez 250 méteres magasság alatt számos fafajnak kínál megfelelő életteret. Ezt a zónát ma zömében a mezőgazdasági területek foglalják el. Itt találhatók a kocsányos tölgyesek, az égerlápok, a folyómenti puha- és keményfás ligetek is, a nem őshonos állományok közül az akácosok zöme és a nemes nyárasok.

Az agrárszektor.hu-nak nyilatkozó szakember emlékeztet rá, hogy az éghajlat folyamatosan változik, a mostanihoz hasonló folyamatoknak - nem is olyan régen - már egyszer szemtanúi lehettünk. "Sokan szó szerint a tavalyi hót is elfelejtik, de a feljegyzésekből pontosan tudjuk, hogy a negyvenes években már egyszer lejátszódott egy hasonló tömeges fenyőpusztulás Magyarországon, Sopron környékén. Az éghajlat egy bonyolult rendszer, a mikroklíma pedig egészen meglepő fajok megjelenését képes eredményezni. Nem megijedni kell a változástól, hanem megfelelő, átgondolt telepítésekkel alkalmazkodni hozzá".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58