Pokollá teszik az egész ország életét ezek a rovarok - Így védekezhetsz ellenük

agrarszektor.hu
Hazánkban 2013-ban jelentek meg az első ázsiai márványospoloska példányok, de csak két éve váltak elviselhetetlenné. A kiskertekben augusztustól rongálják szívogatásukkal elsősorban a bogyósgyümölcsöket, a paradicsomot, a paprikát. Októbertől aztán elkezdenek behúzódni a lakóépületekbe, ezzel bosszantva a városlakókat is. Mit tehetünk ellenük?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ázsiai márványospoloska polifág faj. Eddig több mint 100 különböző növényfajon figyelték meg táplálkozását, melyek között számos, gazdaságilag jelentős termesztett növény szerepel. Az USA közép-atlanti almatermesztési régiójában 2010-ben több mint 37 millió dolláros veszteséget okozott. A tömeges tojásrakást június végén kezdik, és ez egészen szeptember végéig elhúzódik. A lerakott tojásokból az új nemzedék imágói augusztus második felére, zömmel szeptemberre fejlődnek ki. A pöttyös hátú lárvák augusztustól tömegével lepik el a kertben akkor érő bogyóstermésűeket, de ha nincs más, a körtére is ráfanyalodnak.

Málna, szeder, paradicsom a kedvence

A mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a bogyók érésekor jelennek meg a táplálkozó, szívogató lárvák, amikor már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is. Mivel a rovarnyomás rendkívül nagy, ezért jellemzően a várakozási idő letelte után néhány nappal már ismét megjelenhetnek az első kártevők a paradicsomon, málna- és szederbogyókon, de a paprikán is. Szívogatásuk nyomán a bogyók elszíneződnek, sorvadnak.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Biológiai megoldások egyelőre nem ismertek ellene, természetes ellenségei csak az őshazájában és az USA-ban vannak. Ellenben a fürkészdarazsak közül bizonyos tojásfürkészek felhasználhatónak tűnnek a klasszikus biológiai védekezésben. Ám ezek a megoldások is csak üvegházi körülmények között működnek. Szabadföldön egyelőre marad a sűrű permetezés és a szívogatott bogyók kényeskedés nélküli elfogyasztása. Pár paradicsomtő esetén persze megpróbálhatjuk sűrű szövésű hálóval védeni az érő bogyókat.

Októberben elkezdenek behúzódni a lakásba

Ami pedig a lakásokat illeti, a legtisztább módszer a védekezésre, ha az ablakokra, ajtókra szerelhető szúnyoghálókat nem szedjük le októberben, hanem egészen novemberig várunk a finom szövésű anyag leszedésével és mosásával, vagyis az őszi ablakpucolást, nagytakarítást halasszuk egy kicsit későbbre. Ha mégis bekerülnek a rovarok a lakásba, akkor nincs más megoldás, mint a levadászásuk, porszívóval való összegyűjtésük, vagy a szokásos beltéri rovarirtók használata.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02