Száz százalékban a Mészáros Lőrinchez köthető Opusé lesz a nagy izocukorgyár

MTI
Kizárólagos tulajdonosa lesz a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt Európa egyik legnagyobb izocukorgyártójának, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft.-nek. Az Opus Global a közelmúltban jelentette be, hogy 30 százalékról 75 százalékra növeli részesedését a a nagy izocukorgyárnál úgy, hogy megvásárolja az eddigi többségi tulajdonos bajai Trigo Kft. 45 százalékos üzletrészét, a most már kisebbségi tulajdonos Kárpáti László azonban úgy döntött, hogy teljes egészében eladja érdekeltségét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Kall Ingredients Kft. 45 milliárd forintos beruházásból felépült tiszapüspöki gabonafeldolgozó 2017 nyarán kezdte meg működését, és az évi 500 ezer tonna kukoricát feldolgozó üzem termelőkapacitása az egyik legnagyobbnak számít Európában. A tiszapüspöki üzem sokáig 30 százalékban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, herceghalmi Unitreasury Kft., 70 százalékban pedig a Kárpáti László agrárgazdasági befektetőhöz köthető bajai Trigo Kft. közvetett és közvetlen tulajdonában volt.

A gabona-feldogozó kisebbségi tulajdonosa Kárpáti László, a tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor előállító üzem alapítója azt követően döntött úgy, hogy eladja érdekeltségét, miután az Opus Global Nyrt. a múlt hónapban többségi irányítást biztosító megállapodást kötött a Trigo Kft.-vel, és a Mészáros Lőrinchez köthető vállalat 75 százalékos többségi irányítást szerzett a Kall Ingredients Kft.-ben. Ma azonban bejelentette az Opus, hogy újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz a tiszapüspöki üzemnek. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tranzakció két lépésben valósul majd meg: elsőként a Konzum PE Magántőkealap megvásárolja a Trigo Kft.-től a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik, amely 70 százalékos üzletrészét nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Nyrt. rendelkezésére bocsát, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. A mostani bejelentés által érintett üzletrész apportja a finanszírozásban közreműködő pénzintézetek jóváhagyásától függően 2018. július végéig lezárulhat.

A Kall Ingredients Kft. felvásárlása nem befolyásolja az Opus Global Nyrt. elmúlt hónapban bejelentett fejlesztési terveit, mely szerint a társaság üzletrészeit érintő tőkeemelések lezárását követően 4 milliárdos beruházással a termelékenységet, illetve az üzem energiahatékonyságát növelő beruházásokat tervez. A középtávú tervek szerint pedig a Tiszapüspöki üzem K+F tevékenységére, illetve termékkínálatának bővítésére további 5 milliárd forintot fordítana az Opus. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03