Tartsuk feketén a tarlót, különben ellepnek a kártevők és a gyomok!

agrarszektor.hu
A kártevők táplálékláncának megszakítására és a nehezen irtható gyomok gyérítésére most nyílik kiváló lehetőség a tarlókon - figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos. A hanyagság a következő kultúrákban sokszorosan megbosszulja magát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az első tarlóhántás során a sekélyen elvégzett művelet csak részlegesen keveri be a talajba a tarlómaradványokat, a felszínen maradt szalma megvédi a talajt a kiszáradástól a keletkezett mulcsréteggel. Az elszóródott magvak kellő talajnedvesség mellett gyorsan csírázásnak indulnak, velük együtt a gyommagok egy része is kikel, így ezzel is csökkentve a készletet. A későbbiekben növényvédelmi szempontból is fontos lesz a tarló ápolása, mert

az árvakelésen a betegségek és kártevők jelentős része átvészeli a két termesztési ciklus közötti ínséges időszakot.

A csapadékos május és június után a virágzó növényeken szokatlanul sok pattanóbogarat lehetett látni. A kellően nedves talajba feltehetően sok tojást raktak, melyből a drótférgek már ki is keltek. Ezek a többéves fejlődésű kártevők már az ősz folyamán károsítani fognak a kalászos és repce vetésekben, de a legnagyobb károkat majd jövő tavasszal idézik elő a kapás kultúrákban. Az inszekticides vetőmagcsávázási lehetőségek alapos beszűkülése miatt minden termelő számára fontos lesz a talajlakó kártevőkkel való fertőzöttség táblaszintű ismerete, ahhoz, hogy időben fel tudjon készülni a talajfertőtlenítés nem éppen olcsó folyamatára.

A learatott őszi káposztarepce kártevői most éppen a vadon élő keresztes virágú gyomokon táplálkoznak, de mihelyt kikel az elszóródott repce- és mustármag, átköltöznek az árvakelésekre. A tarlók "feketén" tartásával megszakíthatjuk a táplálékláncot, és ezzel gyérítjük a kártevők sokaságát.

A tarlókon most lesz a legkiválóbb lehetőség a nehezen irtható évelő gyomnövények gyérítésére. Teljes terület vagy foltkezelés formájában a tarlón a legsikeresebb a mezei acat, a folyondár szulák, a fenyércirok vagy pedig az egyre jobban terjedő invazív gyomnövény, a selyemkóró irtása. Ne feledkezzünk el róla, hogy a tarlók ápolás nélkül gyomtengerré válhatnak, a parlagfű irtása folyamatos munkát fog adni. Elsősorban az utak mentén nem végzik el a rendszeres arankairtást. Ez a közútkezelők feladata lenne, de a hatósági ellenőrzés és szankció hiánya miatt nem foglalkoznak az egyébként kötelezően irtandó gyomnövénnyel.

Dr. Aponyi Lajos, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02