Téli élelmiszerrazzia: nyolc milliós bírság és több írásos figyelmeztetés

agrarszektor.hu
A megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2018-as téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során. A szankcionált esetek száma emelkedett a 2017-es eredményekhez képest, aminek az az oka, hogy a kevésbé súlyos szabálytalanságok miatt csaknem kétszer annyi írásos figyelmeztetés született 2018-ban. A december 1-jétől 31-ig tartó vizsgálat alatt országszerte összesen 3312 ellenőrzésre került sor, és több mint 8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Két étkezési mák terméknél is a megengedett határértéknél magasabb morfin tartalmat állapítottak meg a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során - írja közleményében az Agrárminisztérium. A szabálytalanságok többsége jellemzően enyhébb, írásos figyelmeztetést vont maga után. Országszerte összesen 3312 ellenőrzés, 117 figyelmeztetés, 14 tevékenység-korlátozás, valamint 125 darab - összesen 8065154 forintnyi - kiszabott bírság lett a téli szezonális mustra mérlege. A december 1-jétől 31-ig tartó összehangolt vizsgálatot ez alkalommal is Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rendelte el, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok szakemberei bonyolítottak le az élelmiszerlánc minden fontos területén.

A szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve, a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is. A hatósági ellenőrök 471 élelmiszer-előállító helyen, 2079 élelmiszer-forgalmazónál, valamint 762 vendéglátóhelyen fordultak meg az országban.

Bár az ellenőrzések száma csaknem azonos volt a 2017. évivel, összességében emelkedett a szankcionált esetek száma. Ennek fő oka, hogy a kevésbé súlyos szabálytalanságok miatt csaknem kétszer annyi (117 darab) írásos figyelmeztetés született. Bírságot a tavalyinál kevesebb esetben (125 darab) kellett kiszabni, így annak összege (8065154 forint) is elmaradt az előző évitől. Tevékenység korlátozására 14 alkalommal volt szükség.

Az ellenőrök több mint 17500 élelmiszertételt vizsgáltak. A tavalyihoz hasonló hibák fordultak elő, azonban nagyobb arányban. Leggyakrabban higiéniai hiányosságokat (4,2 százalék), a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságokat (3 százalék), nyomon követési problémákat (1,8% százalék), illetve a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságokat (1,7 százalék) észleltek a szakemberek. Emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is, 2018-ban 425 darab ilyen tétel volt (2,4 százalék). Ezen belül kifejezetten magas volt a piacokon, karácsonyi vásárokon eladásra kínált, lejárt szaloncukrok és más édességek aránya. A vizsgálat alá vont virslik, illetve borok és pezsgők esetében viszont nem volt szükség ilyen jellegű hatósági intézkedésre.

A Nébih borászati szakemberei fokozottan vizsgálták a budapesti karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és szeszes ital termékeit. A 336 gyorsteszt alkalmával minden termék alkoholtartalma megfelelt a jelölésen feltüntetettnek, így általánosságban is elmondható, hogy az alkoholos italokat forgalmazó kitelepülők betartják a jogszabályokat, és törekednek a jó minőségű termékek forgalmazására.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?