16 °C Budapest

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled: jobb, ha időben lépsz

2019. július 21. 07:02

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a magyar állampolgárnak, aki gyorsított eljárásban szeretne útlevelet kapni. Igaz, így akár 24 órán belül is kézhez lehet kapni az okmányt, ám ez azzal jár, hogy az igényelt útlevél költségén felül pótdíjat kell fizetni, ami az azonnali útlevél esetében 39 000 forint, de a három napos eljárás is 29 000 forintba kerül. Hiába azonban a gigászi pluszköltségek, az utóbbi évek statisztikáiból az látszik, hogy tízezernyi útlevél készül gyorsított eljárásban évente, ezek tetemes része ráadásul a nyári hónapokban.

Nagyban dübörög a nyaralási láz a magyarok körében, közülük ráadásul meglehetősen sok utazó indul el külföldre vakációzni ezekben a hónapokban. Akik a Schengeni-zónán belülre mennek nincs is különösebb dolguk az utazáshoz szükséges iratok szempontjából, személyigazolványuk ugyanis maximálisan elegendő ahhoz, hogy törvényesen mozogassanak. Akik azonban a zónán kívülre utaznának, feltétlenül gondoskodniuk kell arról, hogy érvényes útlevéllel rendelkezzenek. Ez pedig a statisztikák alapján úgy látszik nem sikerül időben mindenkinek, és akik elmaradásban vannak, bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Nem olcsó mulatság

A Belügyminisztérium friss adatai szerint 2019 első három hónapjában összesen 3 990 vettek igénybe gyorsított útlevél szolgáltatást. A gyorsított eljárásban történi útlevél-kiállításnak 3 lehetséges módja van, ezek

  • az azonnali (24 óra),
  • a sürgősségi (3 nap),
  • és a soron kívüli (7nap).

A legfrissebb adatok szerint 2019 első három hónapjában azonnali útlevelet 1 419-en, sürgősségit 1 612-en, míg soron kívülit 679-en igényeltek. Ugyanebben az időszakban a BM statisztikái szerint összesen 134 541 útlevelet bocsátottak ki, tehát megállapítható, hogy az összes útlevél 2,9 százaléka készült gyorsított eljárásban ebben az időszakban.

Az tehát látszik, hogy a legtöbben igyekeznek előretervezetten és időben útlevélhez jutni, ami persze egyáltalán nem meglepő, ha azt vesszük, mennyire drága a gyorsított eljárásban igényelt útlevél kiadása. A Belügyminisztérium Pénzcentrumnak küldött válaszaiból például kiderül, hogy 

  • Soron kívüli (7 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 19 000 forint
  • Sürgősségi (3 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 29 000 forint
  • Azonnali (24 órán belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 39 000 forint.

Az árlistából jól látszik, hogy igencsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki hirtelenjében szeretne útlevelet. A különbségek egyébként akkor a legszembetűnőbbek, ha megnézzük, mennyibe kerül alapesetben az útlevél igénylés. A BM tájékoztatása szerint nagykorú kérelmező részére kiállított magánútlevél és második magánútlevél esetén az eljárási illetékek a következőképpen alakulnak:

  • 5 évig érvényes magánútlevélnél 7 500 forint
  • 10 évig érvényes magánútlevélnél 14 000 forint
  • 1 évig érvényes magánútlevélnél (nem tartalmaz ujjnyomatot) 2 500 forint
  • Legfeljebb 2 évig érvényes második magánútlevél 15000 forint (munkáltató kérheti a munkavállaló részére)
  • 1 évig érvényes második magánútlevél 5000 forint (a munkáltató kérelmezi, de az útlevél nem tartalmaz ujjnyomat adatot)
  • 1 évig érvényes második magánútlevél 5000 forint (magánszemély kérheti saját részre különös méltánylást érdemlő okból vagy a munkáltató kérelmezi, de az útlevél nem tartalmaz ujjnyomat adatot, lásd Fogalmak rész Második magánútlevél)
  • illetékmentes az eljárás a 65. életévét betöltött személy magánútlevele esetén

Ha tehát egy nagykorú magyar állampolgár 3 napon belül szeretné, hogy elkészüljön egy 10 évig érvényes útlevél, akkor összesen 43 000 forintit kell kifizetnie érte. Tehát bármelyik gyorsított eljárást is választjuk annak pótdíját az alap igénylési díjon felül meg kell fizetni. 

Nagyobb a fegyelem

A legfrissebb 2019-es adatokon kívül kíváncsiak voltunk arra is, hogy 2016-2018 között hány darab útlevelet bocsátottak ki Magyarországon, és hogy ezek hány százaléka készült gyorsított eljárásban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BM adatsorából az derül ki a korábbi évek számait figyelembe véve, hogy az eddig 2019 első három hónapjában tapasztalt gyorsított eljárások aránya év végére azért magasabb lesz, mint az idén eddig tapasztalható 3 százalék. Ez pedig azért van így, mert nem meglepő módon a legtöbb gyorsított eljárásban készülő útlevél a nyári hónapokra esik.

Ezzel együtt azonban az is megállapítható, hogy 2016 óta folyamatosan csökken a gyorsított eljárásban készülő útlevek részesedése az összes kibocsátott útlevélhez képest. Hiszen míg 2016-ban 4,5 százalék volt ez a szám 2018-ra már csak 3,9 százalék.

Értékes irat

Magyarországon évente tehát több százezer útlevelet bocsátnak ki, de nem biztos, hogy az összes tulajdonos tisztában van vele, hogy milyen értékes dokumentum lapul is valójában a zsebében. A Henley&Partners minden évben közzéteszi friss Útlevél-Indexét, ami a világ országainak okiratát rangsorolja az alapján, hogy a kibocsátott okmánnyal hány országba lehet vízummentesen eljutni. 

A magyar útlevél ezen a listán az előkelő 11. helyen áll a világrangsorban. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy ennek a birtokában egy magyar állampolgár 178 országba tud eljutni vízummentesen.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm