Trump megállíthatatlan: földindulás jöhet az amerikai vágóhidakon

agrarszektor.hu
Drasztikusan növelné legújabb javaslatával a sertések vágási sebességet az amerikai vágóhidakon Donald Trump, az USA elnöke. A változtatással egyes vélemények szerint a hús- és a csomagolóipari cégeknek kedveznének, mások viszont úgy vélik, hogy az elképzelések veszélyeztethetik az élelmiszerbiztonságot és a húsipari dolgozók egészségét, emellett pedig állatjóléti aggályokat is felvetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Radikálisan növelné a vágások sebességét az amerikai sertésvágóhidakon Donald Trump - írja a theguardian.com. Jelenleg maximum 1100 sertést vághatnak le óránként, de az amerikai elnök az óránkénti 1300-1500-as darabszám elérésére tett javaslatot. A rossz nyelvek szerint Trump elképzelésének valódi célja, hogy növelje a hús- és a csomagolóipar nyereségét, és kitömje egyes vállalatvezetők zsebét. 

Szakértők szerint ugyanakkor a vágási sebesség fokozása jelentősen veszélyeztetné a munkavállalók biztonságát, így nőne a sérülések aránya, és több mint 100 millió disznó jóléte is veszélybe kerülne. A sertés-feldolgozóipar jelenleg az egyik legveszélyesebb tevékenységnek számít a munkavállalók számára, mivel e szektorban háromszor többen sérülnek meg más területekhez képest, és a súlyosabb humán megbetegedések száma is sokkal magasabb.

Donald Trump

Az új javaslattalal az úgynevezett sertéshús-ellenőrzési rendszer privatizálását is megcéloznák, és a hírek szerint több mint 140 hivatásos élelmiszer-felügyelő munkáját szüntetnék meg. Ennek kapcsán máris aggodalmat okoz, hogy a képzett szakembereket állítólag szakképzettséggel nem rendelkező üzemvezetőkkel pótolnák, de azt nem tudni, pontosan mit kívánnának elérni a változtatásokkal. Egyesek úgy vélik, kevesebb információ jutna el a nyilvánossághoz a humán- és állategészségügyi kockázatot jelentő megbetegedésekről, mint amilyen például a szalmonella is. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?