Az amerikai Egyesült Metodista Egyház nyugdíjtanácsa - az ország egyik legnagyobb protestáns gyülekezete, amely több mint hétmillió felekezeti taggal rendelkezik - öt izraeli bankot tett azoknak a cégeknek a listájára, ahova nem fektet be a nyugdíjalapjuk emberi jogokra hivatkozva - nyilatkozta az egyház igazgatósága a New York Times jelentése szerint.

A történelemben először lépett fel amerikai egyház izraeli bankok ellen. A pénzintézetek települések építését finanszírozzák olyan területeken, amelyek a világon sokak szerint illegálisan megszálltak és a palesztinokat illetik.

Az egyházon belül is megosztott visszhangot váltott ki a lépés: a palesztinok érdekeit támogatók szerint egy fontos lépés történt az izraeli cégek bojkottja felé, amellyel a közel-keleti országot helyeznék nyomás alá a palesztin területek elfoglalása miatt. Mások az egyházon belül viszont cáfolták azt, hogy Izrael nyomás alá helyezése lenne a cél és kihangsúlyozták, hogy az egyház nyugdíjalapja továbbra is számos izraeli értékpapírt tart a portfóliójában.

A listára a Bank Hapoalim, a Bank Leumi, a First International Bank of Israel, az Israel Discount Bank és a Bank Mizrahi-Tefahot kerültek fel, 39 cég másik izraeli cég mellett, amely a nyugdíjtanács szerint nem egyezik meg az egyház etikai normáival. 18 másik izraeli cégben van továbbra is az egyháznak befektetése.

Izraeli bankokat bojkottált az egyház


Forrás: Europress / Getty