A World Economic Forum friss jelentése szerint bár valamelyest javult, továbbra is nagy a férfiak és nők gazdasági lehetőségei közötti különbség, főként, ami a béreket illeti. A jelentés szerint 202 évre lenne szükség ahhoz, hogy ezek az egyenlőtlenségek megszűnjenek.

A Global Gender Gap Report adatai szerint a politikai, munkahelyi, egészségügyi és oktatási területeken a nemek közötti egyenlőtlenség mindössze 0,1%-kal javult, ami azt jelenti, hogy 108 év kellene ahhoz, hogy az egyenlőtlenség megszűnjön. De nem is ez, hanem a gazdasági lehetőségek (munkahelyi előrelépés, fizetés) közötti különbség az, aminek a legtöbb idő kell ahhoz, hogy megszűnjön.

A nők gazdasági részvételét és lehetőségeit nézve csak minimális javulást történt a tavalyi jelentéshez képest, az ebből a szempontból legrosszabbul teljesítő országok zöme a Közel-Keleten és Észak-Afrikában találhatóak. A világ vezetőinek csupán 34%-a nő, a globális fizetésbeli különbségeknek mindössze 63%-át sikerült mindeddig megszüntetni.

A listán a legjobb helyet Izland szerezte meg, itt a legmagasabb a nemek közötti egyenlőség (az egyenlőtlenségek közel 86%-át sikerült megszüntetni). Izlandot Norvégia, majd Svédország követi a dobogón, az első tíz helyen pedig ott van még Finnország, Nicaragua, Ruanda, Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Írország és Namíbia.

Magyarország a listán 67% körül áll, tehát a nemek közötti egyenlőtlenségek 33% körül vannak jelen az országban, ami valamivel elmarad a globális átlagtól.

Csak 202 évet kell várniuk a nőknek arra, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak


Címlapkép: Shutterstock