Mostanság egyre több japán orvosi egyetemről derül ki, hogy a felvételik során a pontszámok manipulálásával igyekezték hátrányba hozni a női jelentkezőket. Legújabban a Juntendo magánegyetem jelentette be, hogy orvosi részlege 165 jelentkezőt szakszerűtlenül buktatott meg a felvételi teszteken, elsősorban nőket és olyan férfiakat, akik újra felvételiztek.

Az iskola közlése szerint az esetek tavaly és idén történtek. Annak a 48 embernek - akik közül egyébként 47 nő -, akik tavaly másodjára is megbuktak, újraszámították a pontjaikat, ezekkel pedig már megkezdhetik tanulmányaikat az egyetemen. A fennmaradó 117 felvételizőnek, akiket elsőre buktattak meg, pedig visszaadják a felvételi díj összegét.

Az egyetem közlése szerint két okból manipulálták a női jelentkezők pontszámát:
  • az egyik, hogy a női jelentkezők idősebbek voltak és ezáltal jobb kommunikációs készségekkel is bírtak férfi társaiknál. Ennek következményeként a nők a szóbeli felvételik során jobban szerepeltek, így a pontszámok "kiigazítására" azért volt szükség, hogy így kompenzálják a férfiak "gyengeségét".
  • A másik ok pedig egyszerűen az, hogy az egyetemnek nem volt elég, nők számára kialakított kollégiumi szobája.


(Quartz)

Címlapkép: AFP/AFP