Kipróbálhatja élesben is a Google az egyik kísérleti projektjét a hurrikán által sújtott Puerto Rico és Virgin-szigetek területén. Az engedélyt már megkapta, hogy léggömbökkel adjon mobilkapcsolatot az érintett területeken.

Ételekből és vízből is hiány van az érintett terülteken, de a kommunikáció is nehézkes, a hírek szerint az emberek 83 százalékának nincs mobiltelefonos kapcsolata. Katasztrófahelyzetben pedig kulcsfontosságú a kommunikáció is.

A "Loon-projekt" az Alphabet kísérleti fejlesztésekkel foglalkoztató cégéhez, az X-hez kötődik. Korábban már használták az áradásokkal sújtott Peru területén. Ahhoz, hogy működjön, először egy távközlési céget kell találnia partnerként a Google-nek, Peruban például a Telefonicával dolgozott össze.

A működésének alapja, hogy 60 ezer láb magasságba fellőtt ballonokon olyan jeladók vannak, amelyek LTE-kapcsolat továbbítására alkalmasak. Több mint 100 napot kibírnak a sztratoszférában és a szél segítségével juttatják el őket a célpontokra.

Megváltozott a világ, a Tesla áramhálózatot, a Google mobilhálózatot épít

Forrás. AFP, fotós: Marty Melville


Amint beszámoltunk róla, korábban a Tesla is bejelentkezett a katasztrófa sújtotta Puerto Rico megsegítésére. Az elmúlt napokban a Tesla már több száz Powerwall energiatároló rendszert, illetve fotovoltaikus napelemeket szállított a szigetre, valamint számos szakemberét is a helyszínre küldte az áramszolgáltatás helyreállítása érdekében. Most felvetült, a Tesla esetleg a sziget komplett villamos energia ellátását is újjáépíthetné, független napelem+energiatároló megoldásaival.

A Tesla korábban számos kisebb szigeten épített ki a hagyományos erőművektől és hálózatoktól távol, napelemekből és energiatároló egységeiből álló rendszert, és miután méretbeli korlátok nem állnak elé, ugyanez Puerto Ricón is megvalósítható - fogalmazott Musk korábban. A társaság például a hawaii Kauai szigetén és Amerikai Szamoán épített ki hasonló rendszereket. Noha ezek a szigetek jóval kisebb népességgel rendelkeznek, Musk biztos benne, hogy a 3,4 millió Puerto Ricón is képes lenne újjáépíteni a villamos energia ellátást.

Ennek megvalósulására már csak azért is esély mutatkozik, mert Ricardo Rossello kormányzó lát lehetőséget a Tesla ajánlatában, és a témáról megbeszélést is kezdeményezett Elon Musk Tesla-vezérrel - számolt be a Techcrunch.

A hurrikánok átvonulása után hetekkel még mindig mindössze a sziget 10 százalékán van áramszolgáltatás az állami áramszolgáltató szerint. A kilátások sem kecsegtetőek: bizonyos területeken várhatóan még 4-6 hónapig (!) kell majd nélkülözni a villamos energia szolgáltatást.

(Techcrunch)