Piramisjátékkal vádolnak egy New York-i hedge fund menedzsert, aki 27 ezer dollár híján mintegy 21,8 millió dollárnyi befektetői pénzt vesztett el (vagy költött el).

Michael Scronic, a Screonic Macro Fund tulajdonosa és alapkezelője ma arról tájékoztatta befektetőit, hogy piramisjáték gyanújával helyezték vád alá. Állítólag 2010 áprilisa óta 45 befektetőt károsított meg.

Scronic alapja az elmúlt 29 negyedévből 28-ban veszteséges lehetett, miközben a meghamisított kimutatásokon nagyrészt pozitív hozamok szerepeltek. A régi befektetőket pedig kifizette az új befektetők pénzéből. Egészen idén nyárig, amikor is megfogyatkoztak a készpénztartalékai.

Az ügyészek szerint az elmúlt 5 és fél évben mintegy 2,9 millió dollárt költött el csak magára, például tengerparti kiadásokra, country club-tagságra és egy vermonti nyaraló jelzáloghitelére.

Mielőtt saját "alap" kezelésébe vágott volna, a Morgan Stanley-nél dolgozott 1998 és 2005 között, ahol többek között részvények kereskedésével foglalkozott. Az ott töltött idő alatt nem volt rá panasz.

(Reuters)