A sportelemzéseket készítő svájci CIES Football Observatory szerint Cristiano Ronaldo piaci értéke az elmúlt hónapokban 17 százalékkal 80,4 millió euróra csökkent, ezzel a világ egyik legjobb játékosa már csak a 49. legértékeseb játékos a CIES listáján.

Érdekes, hogy a játékosok beértékelésével foglalkozó német Transfermarkt listáján még mindig 120 millió eurós értékkel szerepel Ronaldo, aki Lionel Messi (180 millió euró), Neymar (150 millió euró) és Harry Kane (120 millió euró) után a negyedik legértékesebb játékos.

De hogy lehet, hogy ekkora eltérés van a két listán Ronaldo értékében? Erről kérdezte meg a Bild Matthias Seidelt, a Transfermarkt vezetőjét, aki elmondta, az ő listájukon azért szerepel jóval magasabb értéken a világsztár, mert relatíve magas életkora ellenére a Real Madridnál egyelőre pótolhatatlan. A két lista között egyébként nagy különbség, hogy míg a CIES a játékosok statisztikáinak kielemzése alapján állapít meg vételárat, a Transfermarkt egy olyan értéket állapít meg, amelynek megállapítása túlmegy a lehetséges vételáron, olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a játékosok sérülékenysége, vagy annak a csapatnak a státusza, amelyben játszanak.

Ronaldo lecsúszott, már csak a világ 49. legértékesebb játékosa

Cristiano Ronaldo Fotó: Shuterstock