Bennfentes kereskedéssel vádolják a HSBC több devizakereskedőjét Londonban és New Yorkban, akik több millió dolláros profitot csináltak egyetlen ügyleten.

Az HSBC devizakereskedési üzletágának egykori globális vezetője, Mark Johnson vezette azt a tranzakciót, amit gyanús, hogy bennfentes kereskedéssel játszottak meg a bank devizakereskedői. Az eset 2011. december 7-én történt, amikor az egyik ügyfelük, a Cairn Energy megbízását teljesítették. A 3,5 milliárd dollár értékű tranzakciót megelőzően fontot vettek, amiből összesen 8 millió fontos nyereségre tettek szert.

Állítólag volt egy bevett kifejezés, amit arra használtak, hogy tudják, mikor kell elindítani "az akciót". A New Yorkban dolgozó Mark Johnson telefonon beszélt londoni kollégájával, Stuart Scottal, nem sokkal a Cairn Energy nagy megbízásának teljesítése előtt. Elhangzott a bűvös "leállt az órám" kifejezés, ami állítólag egy jelzés volt.

Johnson ügyvédje szerint a kifejezés, amit egyébként rögzítettek is a beszélgetésben, teljesen mást jelent. Valóban egy kód, de arra vonatkozik, hogy bizalmasan kell kezelni információkat.

(Bloomberg)