A Princeton Egyetem, egy diákjuk, és a Microsoft együtt támadja meg Donald Trump amerikai elnök döntését, aki megszüntetné az Álmodozók-programot. A Trump-kormányzatot beperelik a washingtoni bíróságon, mert érvelésük szerint sem a szövetségi joggal, sem az alkotmánnyal nincs összhangban a lépés. Trump még szeptemberben jelentette be, hogy jövő márciusban megszünteti a programot, ha a Kongresszus nem talál megoldást.

A DACA-program (Késleltetett Akció a Gyermekkorban Érkezettekért) a gyermekkorban - a szüleikkel együtt - illegális bevándorlóként az országba érkezetteket védi; az előző elnök, Barack Obama léptette életbe, a kiskorúak és a fiatalok kiutasításának elkerülése érdekében. A kiutasítástól védeni szándékozott fiatal nemzedéket "Dreamereknek" (Álmodozóknak) nevezik az amerikai politikai és közbeszédben. Körülbelül 800 ezer fiatalról van szó, aki már az Egyesült Államokban nőtt fel.

A DACA hirtelen megszüntetése alkotmány- és jogellenes a technológiai óriás és a patinás egyetem szerint, amiről nem értesítették előzetesen az érintetteket. Brad Smith, a Microsoft vezére hangsúlyozta: 45 Álmodozó dolgozik náluk, akik az Egyesült Államokban nőttek fel, ott jártak iskolába, fizetik az adót, házat vettek és családot alapítottak.

A program mellett korábban már kiálltak a legnagyobb technológiai cégek, a Microsoft mellett például az Apple és az Amazon.


A címlapkép forrása: Brendan Smialowski / AFP