Ahogy a világ munkaerejének egyre specializáltabb feladatokat kell ellátnia, a felsőoktatási intézmények képzései is ebbe az irányba indulnak el. A történelmet és művészeteket oktató szakok helyét átveszik a specializáltabb tudást nyújtó képzések - írja a Quartz.

A World Economic Forum és a LinkedIn közös kutatása azt vizsgálja, hogy miképp változott a diplomások szakosodásának összetétele a különböző generációk között. A kutatáshoz több százmillió LinkedIn felhasználó profilját vizsgálták meg, igaz, a minta nem lett teljesen reprezentatív, mivel az amerikaiak és a fiatalok is felül vannak reprezentálva, de jól mutatják a változás irányát.

A hagyományosan népszerű szakok helyét, mint a matematika, történelem vagy a kémia egyre inkább átveszik a specializáltabb képzések. Míg a történelemből szerzett diploma a nyolcadik legnépszerűbb az 55 évnél idősebb korosztály körében, addig a 25-34 évesek között már csak a tizennyolcadik helyezést éri el.

Ezzel szemben a karrier-specifikus, specializált diplomák aránya folyamatosan nő. A növekvő népszerűségű képzések között van az információs technológia, a számítástechnika, nemzetközi gazdaságtan és a média.Guy Berger, a LindkedIn közgazdásza szerint a túlzottan specifikus képzésekkel az a gond, hogy nem elég rugalmasak. A technológia fejlődésével gyorsan változik a munkaerőpiac kereslete is, így továbbra is szükség lenne az analitikus és vezetői gondolkodás elsajátítására. A klasszikus képzésekkel szemben a kis részterületre fókuszáló szakok nem alakítják ki azokat a készségeket, melyekre a gyorsan változó szektorokban szükség lenne.

Éppen emiatt lehet szükség arra a szakember szerint, hogy a magas fokú specializációt nyújtó tanulmányok mellett a történelem és művészeti diploma értékéről se feledkezzünk meg.

A címlapkép forrása: Shutterstock