Belgiumnak küldenék a cechet az orosz pénzek miatt az EU-tagállamok
Uniós források

Belgiumnak küldenék a cechet az orosz pénzek miatt az EU-tagállamok

Portfolio
Belgium évente 1,5-2 milliárd közötti adóbevételt szerez a befagyasztott orosz pénzeszközökből. A szankcionált vagyonon keletkező költségvetési bevételeket viszont az EU-országok nagy része egyenesen Ukrajnának utaltatná el, míg a belga állam szerint alaptalan a vádaskodás, mert a jövedelmek 49 százalékát így is fegyverek küldésére fordítják.

Az EU-tagállamok is csatlakoztak a nyugati szövetségesek egyre növekvő kórusához, és sürgetik Belgiumot, hogy az Oroszország befagyasztott vagyonából származó jövedelmeit utalja el Ukrajnának – adta hírül a Politico. Egy uniós diplomata elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a váratlan nyereség jelentős része várhatóan a belga adóhatósághoz kerül.

A fő aggály az, hogy Belgiumnak évente mintegy 1,7 milliárd eurós társaságiadó-bevétele keletkezik a befagyasztott orosz eszközökből, amelyeket jelenleg az Euroclear, egy brüsszeli székhelyű értékpapír-letétkezelő tárol. Az uniós diplomata hangsúlyozta, hogy az évek során felhalmozódó adóbevétel könnyen több milliárd euróra rúghat, olyan pénzeszközökre, amelyekre Ukrajnának égető szüksége van védelmi kiadásainak finanszírozására.

A belga kormány azonban másképp látja a dolgot. Egy belga tisztviselő cáfolta a vádakat, és kijelentette, hogy az ezekből a vagyonokból származó adóbevételek 49%-át katonai felszerelésekre fordítják, tehát szó sincs arról, hogy csak a belga költségvetés hízna a váratlan bevételeken. Egy másik tisztviselő kiemelte, hogy számos nyugati vállalat jelentős nyereséget termel Oroszországban, amelyet aztán különösebb feltűnés nélkül befizetnek az adott ország költségvetésébe, anélkül hogy azzal Ukrajnát támogatnák.

Egy ezzel kapcsolatos fejlemény, hogy két uniós diplomata szerint az EU azt fontolgatja, hogy a semleges országok számára opt-out-ot biztosít a kezdeményezéséből, amely szerint a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna számára történő fegyvervásárlásra használják fel. A javaslat két külön alap létrehozásáról szól: az egyik a nem katonai célú segélyezésre, a másik pedig kifejezetten a fegyverek vásárlására irányulna. Utóbbiban a semleges országok, például Ausztria, Írország, Málta és Ciprus nem kellene, hogy részt vegyenek. Az Európai Tanács várhatóan a jövő héten terjeszti elő az új javaslatot, amelyet az uniós nagykövetek május 8-án vitatnak meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hadipar uniós fegyvergyártás védelmi ipar