Keményen lecsap az EU a légitársaságok piszkos trükkjére
Uniós források

Keményen lecsap az EU a légitársaságok piszkos trükkjére

Portfolio
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított 20 meg nem nevezett légitársasággal szemben, mivel azok potenciálisan félrevezető zöldmosási gyakorlatot folytatnak, többek között azt állítják, hogy környezetbarát módon működnek.

A vizsgálat középpontjában azok az állítások állnak, amelyek szerint a repülésből származó szén-dioxid-kibocsátás környezetvédelmi projektekkel vagy fenntarthatóbb üzemanyagok használatával ellensúlyozható. A bizottság szerint a légitársaságok még nem szolgáltattak megbízható tudományos bizonyítékot ezen állítások alátámasztására – írja a Financial Times.

Az Airlines for Europe iparági szervezet aggodalmát fejezte ki az EU által támogatott és jóváhagyott fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal kapcsolatban felvetett kérdések miatt. A csoport hangsúlyozta, hogy a tudomány alátámasztja a fenntartható repülőgép-üzemanyagok használatát, amelyek környezetbarátabb alternatívát jelentenek a hagyományos kerozinnal szemben.

A légitársaságok egyre nagyobb szabályozási ellenőrzésnek vannak kitéve a környezeti hatásukkal kapcsolatban, és az EU szélesebb körű ellenőrzést kezdeményezett a vállalati marketingben szereplő zöld állítások ellen. A múlt hónapban egy holland bíróság úgy döntött, hogy a KLM jogellenesen járt el, amikor azt állította, hogy az ügyfelek „fenntartható módon repülhetnek”, míg az Egyesült Királyság reklámfelügyelete decemberben három légitársaság reklámját tiltotta be.

Az Európai Bizottság több, a légitársaságok által tett, potenciálisan félrevezető zöld állítást azonosított, többek között azt a téves benyomást keltik, hogy a klímaprojektek finanszírozására vagy az alternatív üzemanyagok támogatására fizetett kiegészítő díj csökkentheti vagy teljes mértékben ellensúlyozhatja a repülésből származó CO₂-kibocsátást. A bizottság kiemelte továbbá a nettó nulla kibocsátás elérésére vonatkozó tervekre vonatkozó állításokat, amelyek nem tartalmaznak egyértelmű és ellenőrizhető kötelezettségvállalásokat, célokat és független nyomon követési rendszert.

Az Európai Bizottság 30 napon belül javaslatokat kért a légitársaságoktól az említett aggályok kezelésére, azzal a céllal, hogy megállapodásra kerüljön sor a változtatásokról. A nemzeti hatóságok végső esetben szankciókat szabhatnak ki a vállalatokra.

Címlapkép forrása: Shutterstock

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
uvdl, Ursula von der Leyen