Kész az EU új válaszcsapása Moszkvával szemben
Uniós források

Kész az EU új válaszcsapása Moszkvával szemben

Portfolio
A 27 tagállam uniós nagykövetei szerdán találkoznak, hogy megvitassák az Oroszország elleni új szankciócsomagot, amellyel leginkább Moszkva cseppfolyósított földgáz (LNG) iparából származó nyereségét vennék célba. Az Európai Bizottság meg akarja akadályozni, hogy az uniós országok az orosz cseppfolyósított földgáz átvétele után újraexportálják azt, ami az első alkalom lenne, hogy Brüsszel az ukrajnai invázióra válaszul lépne fel Oroszország hatalmas gázágazata ellen. Emellett a héliumimportot, orosz pártokat és médiaszereplőket sújthatnak szankciókkal.

A javasolt szankciók emellett megakadályoznák az uniós cégeket abban, hogy a jövőben oroszországi LNG-projektekbe fektessenek be, ami korlátozná az ágazat bővítésének lehetőségeit, és súlyos csapást jelentene Oroszország költségvetési bevételeire. A tervezett korlátozó intézkedések azonban nem fogják leállítani sem az LNG-importot, sem Oroszország közvetlen gázszállítását a világ többi részébe – írja a Politico.

A szankciók így is várhatóan Oroszország 8 milliárd eurós LNG-nyereségének mintegy negyedét fogják érinteni.

Az Oroszország elleni új büntetőintézkedés-csomag, amely a 14. az invázió óta, várhatóan az orosz hélium importjának tilalmát is magában foglalja majd. A nagykövetek megvitatják továbbá az európai politikai pártokra, nem kormányzati szervezetekre és médiumokra vonatkozó tiltásokat is, amelyek az orosz kormánytól és annak megbízottjaitól fogadnak el támogatásokat. A szankciós listára négy, oroszbarát propaganda terjesztésével vádolt médiumot, köztük a már lekapcsolt Voice of Europe-ot is fel akarják tenni.

Az új javaslat várhatóan a G7-ek által meghatározott olajárplafon megsértésével az orosz nyersolajat világszerte szállító hajók „árnyékflottáját” is célba veszi. Az intézkedések megtiltanák, hogy az EU-ban élő magánszemélyek és vállalatok segítséget nyújtsanak ezeknek a szankciókat áthágó szállítmányozóknak.

Az energia érzékeny téma Európában, és az EU eddig tartózkodott az orosz gáz szankcionálásától, mivel ez egy létfontosságú energiaforrás. Várhatóan heves vita lesz a témáról, és a következő napokban meglehetősen sok „ping-pongozásra” lesz szükség a nagykövetek és az alacsonyabb szintű munkacsoportok között, mielőtt megállapodásra jutnak.

Az energetika legfontosabb kérdéseiről, kihívásairól, a várható kilátásokról is szó lesz szakmai eseményünkön!

Belgium beleegyezett, hogy 2025-től kezdődően átadja Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség után beszedett több milliárd eurós adót. Ez a fordulat szabaddá teheti az utat egy olyan tervről szóló megállapodás előtt, amely szerint az Európában lefoglalt orosz vagyonból származó, évi 2,5-3 milliárd eurót érő kamatokat Ukrajna számára történő fegyvervásárlásra fordítanák. A belga kormányt az USA és több uniós ország, köztük Németország is bírálta, amiért gyakorlatilag kétszeresen számolta el az Ukrajnának nyújtott hozzájárulását, és a közösen befagyasztott vagyont a saját költségvetésének növelésére használta fel.

A bírálatokra válaszul a belga kormány kijelentette, hogy kész megfontolni egy önkéntes megállapodást a 2025-ös pénzügyi évtől kezdődően az EU/G7-ekkel a befagyasztott orosz állami vagyonból származó nemzeti társasági adóból származó váratlan bevétel átutalásáról. A Tanács belga elnöksége arra törekszik, hogy a megállapodást mielőbb jóváhagyják, és ezzel szabaddá tegyék az utat ahhoz, hogy az EU júliusban elküldhesse a pénzt Ukrajnának. Egy másik uniós diplomata szerint azonban a tagállami kormányoknak még egy hétre lehet szükségük ahhoz, hogy tisztázzák a részleteket, majd jóváhagyják a megállapodást. Az Euroclear által az eszközök kezeléséért felszámított díjat a felére, 0,5 százalékra csökkentették, ami több pénzt szabadít fel Ukrajna számára, bár egyes tisztviselők megkérdőjelezik, hogy az Euroclearnek miért kell még ennyit is felszámítania.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Europai Parlament valasztas vita Maastricht