Washington kemény figyelmeztetést küldött az Orbán–Hszi-találkozó miatt
Uniós források

Washington kemény figyelmeztetést küldött az Orbán–Hszi-találkozó miatt

Portfolio
Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki, hogy Kína egy új szövetségi tengelyt akar létrehozni többek között Magyarország, Szerbia és Oroszország vezetőivel. Washington akkor küldött figyelmeztetést az Európai Uniónak, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútján találkozott Alekszandar Vučić szerb elnökkel és három napos magyar találkozója alatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is egyeztet. Továbbá a kínai vezető május 15-re Vlagyimir Putyin orosz államfővel tervezett találkozót – számolt be az EUobserver.

„A Hszi Csin-ping által meglátogatott vezetők azok, akik a legnagyobb valószínűséggel megkérdőjelezik az euroatlanti közösség egységét” – jelentette ki Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja egy szerdai sajtótájékoztatón. Bírálta a kínai elnök belgrádi látogatását is annak az amerikai légicsapásnak az évfordulóján, amely 1999-ben véletlenül lerombolta az ottani kínai nagykövetséget, szerinte annak célja az volt, hogy növelje a feszültséget Szerbia és a nyugati közösség között.

Hszi és Vucsics belgrádi látogatása során új együttműködési megállapodást írt alá, Kína és Szerbia pedig mintegy 30 mellékmegállapodást kötött, köztük egy médiapartnerségről szólót és egy kiadatási egyezményt. A kínai budapesti útján várhatóan szintén új üzleti szerződéseket kötnek és tovább mélyítik a politikai kapcsolatokat is a magyar kormánnyal.

Washingtont az aggasztja, hogy Alekszandar Vučić elnök és a szerb kormány Oroszország legerősebb szövetségese a Balkánon, míg Orbán Viktor pont tavaly kínai útján találkozott Vlagyimir Putyinnal, és az amerikai álláspont szerint a vétóival késleltette az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, valamint Ukrajna pénzügyi támogatását.

Kína jelentős, több mint 12 milliárd eurós szerbiai, illetve 30 milliárd eurós magyarországi beruházásai ellentétben állnak az EU gazdasági érdekeivel – mondta Escobar.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2024. május 8-án. A fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Europai Parlament valasztas vita Maastricht