Uniós források

Egyetlen ábra arról, miért rendkívüli 2019-ben a költségvetés helyzete

Nehéz tisztán látni költségvetési ügyekben az uniós projektek finanszírozása miatt, de mi most bemutatjuk a háttérfolyamatokat.
A Pénzügyminisztérium csütörtökön tette közzé az államháztartás első négyhavi előzetes adatait, amiből arra következtethetünk, hogy kedvezőek a költségvetési alapfolyamatok. A friss jelentés apropóján megnéztük a 2019-es részletes költségvetési adatokat, amiből egy fontos háttérfolyamatra tudunk rámutatni.

Először megtisztítottuk a költségvetés egyenlegét az uniós programok finanszírozásának egyenlegétől (az EU-programok egyenlege abból adódik, hogy mennyi pénzt utal az Európai Bizottság és mennyi kiadást teljesít a magyar költségvetés előfinanszírozás keretében). Ez a tisztított kumulált egyenleg jobban mutatja a költségvetés alapfolyamatait. Ezek szerint az év első három hónapjában az EU-források egyenlege 140,7 milliárd forintos mínuszt mutatott, miközben a teljes deficit 141,9 milliárd forint volt. Leegyszerűsítve tehát az EU-programok finanszírozásának egyenlege nélkül gyakorlatilag idén nullás lett volna az első negyedévben a büdzsé (pénzforgalmi szemléletben).

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki tájékoztatásából az is kiderült, hogy az első négy hónapban hogyan alakult az EU-programok egyenlege. Ezek szerint április végéig 183 milliárd forintos mínuszt mutatott az EU-programok egyenlege, a tisztított szám pedig 144 milliárd forintos többletet mutatna.

Ezt követően egymás mellé tettük a 2018-as és a 2019-es tisztított kumulált egyenleg lefutását április végéig. Ebből egyértelműen kiolvasható, hogy mindegyik hónapban rendre jobban teljesített 2019-ben a költségvetés és az első négy hónap végére 443 milliárd forinttal kedvezőbb a tisztított egyenleg a tavalyinál. Ezt mutatja az alábbi ábra:

Egyetlen ábra arról, miért rendkívüli 2019-ben a költségvetés helyzete

Hogyan jött ez össze?

Mindez arra utal, hogy a költségvetés alapfolyamatai rendkívül kedvezőek.

Ez elsősorban azzal függhet össze, hogy az idei év első harmadában kitartott a gazdaság lendülete, a feszes munkaerőpiac, a foglalkoztatás bővülése, a bérek emelkedése hozzájárult a fogyasztás bővüléséhez, ez pedig lecsapódik a fogyasztás típusú adóbevételekben (áfa- és jövedéki adóbevételek), valamint a lakosság további befizetéseiben.

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza azt emelte ki, hogy az első négy havi kumulált egyenleg (a 39 milliárd forintos mínusz) az eddigi legkedvezőbb és ez elsősorban a bevételi oldal alakulásának köszönhető.

Az áfabevételek például 32%-kal bővültek 2018 első négy hónapjához viszonyítva. Ez 350 milliárd forintos áfabevételi többletet jelent négy hónap leforgása alatt. Ez a fogyasztás bővülésével és a gazdaság fehéredésével függ össze.

Az elemző arra számít, hogy amennyiben így folytatódnak a költségvetési folyamatok, akkor könnyedén jobb lehet a 2018-as költségvetési egyenleg az 1,8%-os GDP-arányos hiánycélnál.

Címlapkép forrása: MTI/Bús Csaba
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas