A kormány az eddigieknél nagyobb szerepet szán az uniós ügyeknek, ezét havonta tart majd tematikus, európai uniós kormányülést az új kormány - jelezte ma az Országgyűlés európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség leendő vezetője.

Az MTI összefoglalója szerint Gulyás Gergely többek között azt mondta: a megalakuló kormány a jövőben is a nemzeti érdekkel azonosnak tekinti az ország európai uniós tagságát, ez azonban megengedi az éles kritikát a közösség intézményrendszerével, működésével vagy válságkezelésével kapcsolatban. A Miniszterelnökség élére jelölt politikus erről kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottságában tartott meghallgatásán beszélt.

Beszámolt arról is, hogy a kormány az eddigieknél nagyobb szerepet szán az uniós ügyeknek, havonta tart majd tematikus, európai uniós kormányülést. Tárcájánál Takács Szabolcs az uniós stratégiáért, Varga Judit a kapcsolattartásért felel majd.

Kitért arra is, hogy a Magyarországról szóló, az alapjogok helyzetét értékelő jelentés gazdáját, Judith Sargentini zöldpárti uniós képviselőt és a hozzá hasonló politikusokat "az európai közösség sírásóinak tartja", de hangot adott azon véleményének is, hogy a kötelező kvóta kérdésében a június végi állam- és kormányfői csúcson nem várható konszenzus.

Az unió következő hétéves költségvetéséről úgy foglalt állást: jobb lenne, ha arról is az új Európai Parlament hozna végső döntést, de a magyar kormány konszenzus esetén nyitott a korábbi elfogadásra.


A 2021-2027-es költségvetésről szóló masszív viták már most látszanak, erről külön cikkben írtunk:

2018.05.15 15:52 Tényleg kiverte a biztosítékot Brüsszel fájdalmas terve: a tagállamok kétharmada fúj rá
Gulyás Gergely miniszteri kinevezését a bizottságban hatan támogatták, míg hárman ellene szavaztak.

Gulyás tegnapi meghallgatásáról egyéb részletek:

2018.05.14 11:27 Tényleg hozzányúl az Orbán-kormány a bírósági rendszerhez (2.)