Az Európai Tanács ma következtetéseket fogadott el a nagymértékben digitalizált Európa 2020 utáni jövőjéről "A digitális és gazdasági versenyképesség fokozása Unió-szerte és a digitális kohézió" címmel.

A következtetések kiemelik az erős, versenyképes, innovatív és nagymértékben digitalizált Európa megvalósításával kapcsolatos fő prioritásokat és kihívásokat. Utalnak arra, hogy fontos az innováció támogatása és a kulcsfontosságú európai digitális technológiák előmozdítása, az etikai elvek és értékek tiszteletben tartása a mesterséges intelligencia területén, Európa kiberbiztonsági kapacitásainak megerősítése, a digitális készségek javítása, valamint a gigabitalapú társadalom megvalósítása, az 5G-t is beleértve.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az ágazatban növelni kell a nők számát, továbbá hogy lehetővé kell tenni, hogy valamennyi kiszolgáltatott helyzetű csoport élvezze a digitalizáció jelentette előnyöket, hogy senki ne maradjon le.

Az EU digitális politikájában figyelembe kell venni az etikai és az emberi dimenziót. El kell kerülnünk minden olyan felesleges bürokráciát, amely akadályozná az innovációt. Európa valamennyi polgárának, valamint valamennyi európai vállalkozásnak - méretétől vagy helyétől függetlenül - részesülnie kell a digitalizáció jelentette előnyökből.

Alexandru Petrescu román hírközlési és információs társadalomért felelős miniszter, a Tanács soros elnöke. A következtetések segíteni fogják az EU jövőbeli digitális politikájának kidolgozását - közölték.