Elkezdték az első külföldi (svájci és görög) kutatócsoportok is használni a szegedi lézerközpont különböző berendezéseit és így nemcsak különböző tudományos kutatási eredmények jöhetnek majd ebből a folyamatból, hanem közben anyagilag is hozzájárulnak a 85%-ban EU-pénzből létrehozott hatalmas kutatási infrastruktúra fenntartásához.

A lézerközpont tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleménye szerint hétfőn tartották Szegeden a sajtótájékoztatót az új fejlemények összefoglalásáról és ennek keretében a Hivatal elnöke, Pálinkás József többek között azt hangsúlyozta:

a nemzetközi összehasonlításban egyedülálló kutatási infrastruktúra határidőre, a tervezett költségkeretben, és most már bizonyítottan a technikai paramétereiben is a terveknek megfelelően jött létre.

Pálinkás emiatt bizakodásának adott hangot, hogy ez várhatóan további kutatócsoportokat győz meg arról, hogy az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) a lézerfizikai kutatások világszínvonalú berendezése. Az ELI-ALPS kutatói a tavaly májusban átadott épületben a partnereikkel és gyártóikkal együtt október végére helyezték üzembe az első kísérleti berendezéseiket. Ezután érkeztek meg az első külföldi, külső felhasználók.

A közlemény rámutat: a kísérletek új alkalmazások kifejlesztését alapozhatják meg az orvostudomány, a biológia, a gyógyszertudomány területén, de más hozadéka is lesz a külföldi kutatócsoportok munkájának. A lézerközpont fenntartási költségének jelentős részét ugyanis a kutatási kapacitásokból részesedni kívánó, emiatt a konzorciumhoz társuló országok tagdíjaiból fedezik a jövőben, ezért a tudományos jelentősége mellett a fenntartható működés szempontjából is perspektivikus az első partnerszervezet kutatásának megkezdése.

A kutatóintézet elsősorban felfedező kutatási projekteket kiszolgáló kutatóintézet, amely küldetésénél fogva a teljes nemzetközi kutatói közösség rendelkezésére áll, hogy a világ minden tájáról érkező tudós csoportok kísérleteiket a szegedi berendezésekkel végezzék el.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Rosta Tibor