Uniós források

Melyik cégeknek jön kapóra az új 45 milliárdos K+F+I-pályázat?

Portfolio
A ma társadalmi egyeztetésre bocsátott, három hét múlva megnyíló "piacvezérelt KFI" pályázat "egyértelműen a jobb pénzügyi paraméterekkel rendelkező vállalkozásokat szólítja meg", így a potenciálisan pályázatot benyújtható 8-10 ezer vállalat közül várhatóan összesen 110 projekt jut forráshoz - mutat rá a Portfolio-nak küldött kommentárjában Papadimitropulosz Alex. A Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója becslése alapján egy mikro- és kisvállalkozás által elnyerhető támogatás elérheti akár a 65-70 százalékos támogatási intenzitást. A középvállalkozások esetében ez 55-60 százalék, míg a nagyvállalatok esetén ez 50 százalék lehet - tette hozzá.

Mi ez a pályázat?

Amint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, illetve Birkner Zoltán NKFIH-elnök közös sajtótájékoztatója alapján beszámoltunk róla, ma megjelent egyhetes társadalmi egyeztetésre egy olyan magyar költségvetésből kiírt 45 milliárd forintos pályázat, amely a "piacvezérelt KFI" névre hallgat és "A", illetve "B" pályázati alprogramban oszlik.

Az "A" alprogram 24 milliárd forintos keretösszegű, és ezen belül 50-500 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást lehet kérni önállóan, vagy legfeljebb 3 intézményből álló konzorcium formájában, míg a "B" alprogram 21 milliárdos keretében 500-1000 millió forint támogatást nyerhetnek el a legfeljebb 4 tagból álló konzorciumok.

A Via Credit összefoglalója szerint az "A" alprogramban átlagosan 300 millió forint támogatással lehet számolni egy projektnél és így várhatóan 80 nyertessel lehet kalkulálni. A "B" alprogramban 700 milliós átlagtámogatás várható, ami a várakozások szerint 30 nyertest eredményez.

Mire lehet támogatást igényelni?

Az összefoglaló szerint forráshoz jutni piaci potenciállal rendelkező, üzletileg értelmezhető, megtérülő projektötlettel lehet. A támogató hatóság vizsgálja a fejlesztés újdonságtartalmát és üzleti potenciálját. Minden olyan költség elszámolható, amely a fejlesztéssel kapcsolatosan felmerül, ilyenek lehetnek kimondottan:
  • Munkabérek és járulékai;
  • Anyagköltségek;
  • Szolgáltatások költségei;
  • Műszaki berendezések vásárlási ára;

A pályázat korlátokat határoz meg, így:

  • A teljes költségvetésnek maximum 40 százaléka lehet gép/eszköz vásárlása;
  • A teljes költségvetésnek maximum 40 százaléka lehet szolgáltatás;
  • A projekt legalább 30 százaléka bérköltség és járulékai kell, hogy legyen;
  • A legmagasabb elszámolható munkabér 1.400.000 forint lehet havonta;

A pályázási feltételek meglehetősen összetettek, több feltétel együttes betartásával lehet sikeres pályamunkát benyújtani. Összhangba kell hozni a beszerzendő eszközök, munkabérek és szolgáltatások viszonyát, arányát

- mutat rá a szakértő.

Kinek érhető el a pályázat?

Országos lefedettség mellett lehet indulni, azaz ugyanúgy indulhatnak a központi régió-, mint a nyugat- vagy kelet-magyarországi cégek. Meghatározó feltétel, hogy csak profitorientált vállalkozások által beadott projektek támogathatók. Az "A" alprogramban maximum 3 fős konzorciummal lehet pályázni, a "B" alprogramban a konzorcium létrehozása kötelező, és maximum 4 fős lehet. A profitorientált vállalkozásokra nézve számos feltétel teljesítendő:
  • 2 teljes lezárt éve legyen és a 2018-as év is legyen lezárva (2016-ban vagy korábban alakult cégek pályázhatnak)
  • Átlagos statisztikai létszámuk minimum 3 fő legyen.
  • Árbevételük magasabb legyen a megvalósítani kívánt projekt összegénél.
  • Az igényelt támogatás kevesebb l legyen a saját tőke értékénél.
  • Az igényelt támogatás alacsonyabb legyen, mint az EBITDA kétszerese.
  • A projektben tervezhető személyi jellegű ráfordítások összege a beszámolóban rögzített értéknek másfélszerese lehet évente.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója szerint a felhívás egyértelműen a jobb pénzügyi paraméterekkel rendelkező vállalkozásokat szólítja meg.

A céginformációs adatbázisból végzett kutatásunk alapján a potenciális pályázó vállalkozások száma 8-10 ezer közé tehető, de természetesen ennek csak egy kisebb része fog a pályázaton elindulni. Referenciaként a népszerű GINOP-2.1.1.-es pályázatra 1.100 darab kérelem érkezett be 364 milliárd forint értében. A GINOP-2.1.7-re 2.688 darab pályázat 169 milliárd forint értékben. A kizárólag Budapest és Pest megyében elérhető 2018-as KFI pályázati körre pedig 212 darab pályázó jelentkezett 59 milliárd forint értékben. A korábbi évek tapasztalata alapján a konvergencia régióban működő vállalkozások fognak dominálni

- mutatott rá.

Mekkora a támogatási intenzitás?

Az elérhető támogatási intenzitás a "szokásosnak" tekinthető. A felhívás megkülönbözteti a mikro-, kis-közép-és nagyvállalkozásokat. Minél nagyobb méretű a vállalkozás, annál kisebb támogatásra jogosult.

A Via Credit becslése alapján egy mikro- és kisvállalkozás által elnyerhető támogatás elérheti akár a 65-70 százalékos intenzitást. A középvállalkozások esetében 55-60 százalék, míg a nagyvállalatok számára 50 százalék érhető el.

Melyek a kötelező vállalások?

A pályázati nyerteseknek három fő vállalást szükséges tenni:
  • A projekt hatására létrehozzák a piacra vihető terméket / technológiát / szolgáltatást.
  • A projekt befejezését követő három évben összesen a támogatás 30 százalékát elérő árbevétel keletkezik a létrejött termék / technológia / szolgáltatás értékesítéséből;
  • A projekt befejezését követő évben a K+F ráfordítások összege meghaladja a 2018-as bázis értéket, ha nem volt korábban K+F-fel kapcsolatos projekt, akkor a támogatás 25 százalékát.

Papadimitropulosz Alex úgy látja, hogy a K+F ráfordítások vállalás teljesítése kihívás elé állítja a pályázókat. A teljesítéshez a kiíró elvárja, hogy akár önerőből is, de egy kisebb projektet valósítson meg a lezárást követően. Erre vonatkozó megkötés nincsen, tehát akár az elnyert fejlesztés folytatása is lehet. Emellett három év áll rendelkezésre, hogy legalább a kapott támogatás 30 százaléka összegéig a fejlesztett tevékenységből piaci eladásokat lehessen végezni. A kiíró felhívja a figyelmet, hogy csak a piaci eladás fogadható el, így a cégcsoporton belüli eladással nincs lehetőség a vállalás teljesítésére.

Meddig lehet a pályázatot benyújtani?

Egyelőre a pályázati felhívás a megnyitás és a bezárás dátumát még nem tartalmazza pontosan, de az látszik belőle, hogy a záró dátum várhatóan 2019. július valamelyik napja lesz, így idő, ha nem is bőven, de rendelkezésre áll a megfelelő felkészülésre. A pályázatokat szakmai értékelését anonim szakértők végzik, illetve ezen felül a kiíró által felállított szakértői csoport is vizsgálja a projektek megalapozottságát, hosszú távú hasznait. A "B" programban továbbá egy személyes prezentációt is szükséges tartani a végső bírálatot megelőzően, ahol a kiíró további kérdéseket tehet fel - mutat rá az ügyvezető igazgató.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar