Uniós források

Több pénzt ad idén éghajlatkutatásra és a diákok mobilitására az Európai Bizottság

Portfolio
100 millió euróval, mintegy 32,5 milliárd forinttal, javasolja növelni a kutatási és hallgatói mobilitási programok 2019-es keretét az Európai Unió idei költségvetésében az Európai Bizottság - derült ki a brüsszeli testület mai javaslatából.

Plusz 80 és plusz 20 millió euróról van szó

Az Unió 2019-es költségvetéséről az Európai Parlament és a Tanács között létrejött megállapodás nyomán az Európai Bizottság a mai napon javaslatot tett a Horizont 2020 és az Erasmus+ uniós vezérprogramok költségvetésének 100 millió euróval történő növelésére. E többletpénz révén az Unió erősebb választ adhat az olyan alapvető kihívásokra, mint az éghajlatváltozás, egyúttal segítséget nyújt az oktatási ágazatnak ahhoz, hogy még jobban tudjon igazodni a munkaerőpiaci igényekhez.

Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta:

Decemberben az uniós intézmények megállapodtak abban, hogy amint a szükséges források rendelkezésre állnak, növelni fogják a kutatásra és a hallgatói mobilitásra szánt összegeket. A mai napon 100 millió euróval növeljük az eredetileg betervezett összegeket. Ez nagyszerű hír az európai kutatók és diákok számára, mivel így még több uniós támogatást remélhetnek projektjeikhez.

A 100 millió eurós többlettámogatásból 80 millió eurót az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokra fordítanak a Horizont 2020, azaz az EU kutatási és innovációs programja keretében. Ez a pénzösszeg hozzá fog járulni azon ambiciózus cél megvalósításához, amely szerint a Horizont 2020 program költségvetésének 35%-át az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokra kívánják fordítani.

Több pénzt ad idén éghajlatkutatásra és a diákok mobilitására az Európai Bizottság
A fennmaradó 20 millió euró az Erasmus+ programot, vagyis az Unió oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramját fogja támogatni. Ez a többletpénz hozzájárul majd az európai egyetemek hálózatainak kialakítására irányuló új uniós kezdeményezéshez is, amely a 2025-ig létrehozandó európai oktatási térség egyik sarokköve. Az Unió 2021-re európai egyetemek 12 hálózatát kívánja létrehozni, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy több uniós országban folytatott tanulmányaikat kombinálva szerezzenek diplomát, és ezek a hálózatok hozzájárulnak az európai egyetemek nemzetközi versenyképességéhez az Unióban és azon kívül egyaránt.

A mai javaslat elfogadásához szükség van az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyására.

Háttér-információk

2018. december 4-én az Európai Parlament és a Tanács a Bizottság segítségével megállapodásra jutott a 2019. évi uniós költségvetésről. A megállapodás részeként döntés született arról, hogy 2019 tavaszán további 100 millió euróval növelik a Horizont 2020 és az Erasmus+ vezérprogramok költségvetését, amint lehetségessé válik a korábbi évek el nem költött összegeinek felhasználása. A Bizottság a mai napon előterjesztett javaslatával ennek a megállapodásnak tesz eleget. A ma javasolt 100 millió eurós növeléssel a 2019-ben kutatásra és a hallgatói mobilitásra szánt teljes költségvetés 15,2 milliárd eurót fog kitenni.

Címlapkép és kép forrása: Thierry Monasse/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500