Uniós források

Most sokan juthatnak kedvezményes pénzekhez: ezekre figyelj, ha pályázol

Országszerte több mit 640 MFB Ponton juthatnak kedvezményes finanszírozáshoz a magyar kkv-k és a lakossági ügyfelek. A vállalkozásonként igényelhető 1-3000 millió forintos összeget számos versenyképességet javító célra lehet fordítani. Bemutatjuk, hogy pontosan milyen konstrukciókra lehet most pályázni, és milyen feltételekkel érhetőek el ezek a pénzügyi források. Azt is elmondjuk, mire érdemes figyelni az igénylésnél, hogy minél előbb megtörténjen a hitelek folyósítása.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 642 MFB Pontból álló hálózatot hozott létre, hogy a vállalkozások egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthassanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz. A hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek kiosztására létrehozott modellben az egységes szabályokat és üzleti döntéseket központi irányítással, az MFB hozza meg, aki saját maga szerződik a pályázókkal.

A pályázatok kezelését, a szerződéskötési feladatokat, a kapcsolattartást és a panaszkezelést az ebben járatos hitelintézeti fiókok látják el. Az MFB legnagyobb partnere az OTP Bank: novembertől a vállalkozások és a lakossági ügyfelek már a bank 163 fiókjában igényelhetik az európai uniós forrásból származó hiteleket.



Most sokan juthatnak kedvezményes pénzekhez: ezekre figyelj, ha pályázol

A cél a versenyképesség növelése, de hogyan?

Az MFB most már partnerhálózatának köszönhetően a fővárostól kezdve, a megyeszékhelyeken át, egészen a kisebb településekig mindenhol jelen van, így országosan a lakosság 72%-át, illetve a vállalkozások 83%-át éri el helyben. A vállalkozásonként igényelhető 1-3000 millió forintos összeget számos versenyképességet javító célra lehet fordítani, amelyek a következők:
  • K+F+I tevékenység támogatása;
  • foglalkoztatás növelése;
  • versenyképesség és kapacitásbővítés elősegítése;
  • energiahatékonyság, megújuló energia felhasználása;
  • digitalizáció elősegítése

Az elbírálás során a pénzügyi mutatók és tevékenységi körök vizsgálata mellett az utolsó két lezárt üzleti év cégtörténetét vizsgálják. Ha nehéz helyzetben lévő cég kéri a forrást - például hatósági eljárás van folyamatban ellene -, az kizáró tényező lehet, de érdemes az MFB Ponton alaposan tájékozódni. Az összeférhetetlenség kérdésére is oda kell figyelni, így a folyamatba bevont szakemberek - például az értékbecslő - sem lehet közeli hozzátartozó.

Nagyon fontos szempont az elbírálásnál a finanszírozandó projekt életképessége: arra érdemes figyelni, hogy ne a pályázati forráshoz keressen a cégvezető megfelelő projektet, hanem fordítva, egy jó ötlethez keressen finanszírozást. Ha olyan projekten gondolkodik a vezető, amely nem képes kitermelni az uniós hitel nulla százalékos, vagy a kombinált hitel 1-2%-os, rendkívül alacsony kamatköltséget sem - ami a futamidő alatt fix -, akkor nem érdemes belekezdeni a fejlesztésbe.

Ezekre a termékekre lehet most pályázni

Az Önálló Hitelprogramok keretében kamat, kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítási díj nélkül juthatnak a vállalkozások forráshoz. A Támogatással Kombinált Hitelprogramok pedig vissza nem térítendő támogatást és kedvező kamatozású, visszatérítendő hitelt nyújtanak.

A két hiteltermék

Az aktuálisan elérhető önálló hitelprogramok között szerepel a GINOP-8.1.1-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel című konstrukció, amelynél elegendő mindössze 5%-nyi direkt K+F+I-célt megjelölni a fejlesztés során. A pályázat keretösszege 40,09 milliárd forint és a jelenlegi szabályrendszer szerint az igényelhető hitel összege 5 millió forinttól 3 milliárd forintig terjedhet, maximum 15 éves futamidővel. Utóbbi kapcsán fontos információ, hogy az önálló hiteltermékeknél a teljes futamidő alatt végig 0%-os a hitel kamatlába.

A GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú Hitelprogram 29,63 milliárd forintos keretösszege egyrészt a vállalkozóvá váló munkanélküliek és inaktívak mikrovállalkozásait támogatja (1-10 millió forint között), másrészt a társadalmi célú mikro-, kis és középvállalkozásokat (1-50 millió forint között).

Kombinált hitelprogramok

Azoknál a termékeknél, amelyekhez a hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is társul (kombinált termékek), a hitel “láb" kamata a futamidő alatt végig 1-2%-os mértékű, azaz szintén nagyon kedvező. Ezek a következők:

Lakossági hiteltermékek Az MFB Pontokban szintén országosan elérhetőek lakossági energiahatékonysági támogatások 2017. áprilisától. Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500 ezer forint, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

Hogyan kell pályázni?

Önálló hitelprogramok esetén az MFB Pontokon lehet benyújtani a hiteligénylést, és az elbírálás is ott történik, ahogy a szerződéskötés (közjegyző jelenlétében), illetve a folyósítás is, tehát lényegében minden lépés az MFB Pontok hatáskörébe tartozik. A kombinált hiteltermékekre vonatkozó igényeknél más a helyzet. Ezeket nem az MFB Pontokon, hanem az elektronikus pályázati felületen (EPTK) kell benyújtani, de ennek ellenére ilyenkor is érdemes a részletekkel kapcsolatban előre tájékozódni valamelyik MFB Ponton. A visszatérítendő támogatás (VT) az MFB Ponton bírálják el, míg a vissza nem térítendő támogatás (VNT) bírálata az Irányító Hatóságnál történik. Maga a szerződéskötés már ebben az esetben is az MFB Pontokon történik közjegyző előtt, a folyósítás azonban visszatérítendő támogatás esetén az adott MFB Pont, míg a nem visszatérítendő támogatásoknál az Irányító Hatóság által történik.

4 dolog, amire érdemes figyelni

Ahogy a legtöbb igénylésnél, itt is megvannak azok a finomságok, amikre érdemes odafigyelni a sikeres pályázat érdekében. Az eddigi tapasztalatok alapján az alábbi 4 dologra ajánlott figyelni a vállalkozásoknak:
  • Mivel az igénylésekhez mindig friss, 30 napnál nem régebbi dokumentumok kellenek (adóigazolás, cégkivonat), ezeket csak közvetlenül a hiteligénylés beadása előtt szerezzék be.
  • Az igénylési folyamatnál olyan dogokra is érdemes odafigyelni, mint például, hogy a kitöltendő cash-flow táblázatban az adatokat ezer forintban kell megadni, ha pedig bérelt ingatlanon történik a fejlesztés, akkor mindenképpen be kell szerezni az ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatát is.
  • Nemcsak az önálló uniós hiteleknél, hanem a kombinált hiteleknél is érdemes a pályázati folyamatot az MFB Pontokon való tájékozódással kezdeni, mert mindez ingyenes és már "a nulladik pillanatban" sok buktatót el lehet kerülni. Az eddigi tapasztalatok szerint sok a hiba a beadott pályázati anyagokban, ami hiánypótlást és ezáltal lassabb hitelfolyósítást generál, ezért főként a kombinált termékek dokumentációjának összeállításához az MFB Pontokon való tájékozódás mellett érdemes lehet külön pályázati tanácsadót is bevonni.
  • A hivatalos uniós pályázati oldal közleményeit javasolt folyamatosan figyelemmel követni, mert ezek tájékoztatnak az esetleges szabályváltozásokról. Továbbá tisztában kell lenni azzal, hogy ha hiánypótlási kérés érkezik a projekt kapcsán, akkor mindössze 15 naptári nap áll rendelkezésre annak a teljesítésére, amely esetleg 7 nappal meghosszabbítható.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas