Két, korlátozott érdeklődést kiváltó uniós pályázatot "bezárnak" a következő két hét során, nagy valószínűséggel azért, hogy egy harmadik, már túligényelt pályázatra (is) átcsoportosítsanak forrásokat - derül ki azokból a közleményekből, amelyek hétfőn jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon.


A logisztikai piaci aktualitásokról és a jövő trendjeiről lesz szó a Portfolio április 19-ei Smart Logistics 2018 konferenciáján. Pár napig most kedvezményes áron lehet jelentkezni!Egymás után három uniós pályázati közlemény jelent meg a hivatalos oldalon, mindegyik a GINOP 1-es prioritásához tartozó pályázatokat érinti, ezért esélyes, hogy a közleményekben jelzett intézkedések összefüggnek egymással. Ez azt jelenti, hogy a korlátozott érdeklődést kiváltó pályázatoktól elveszik a keretet és átcsoportosítják egy már túligényelt pályázathoz.

Az egyik közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az "Ipari parkok fejlesztése" című (GINOP-1.2.4-16 kódszámú) felhívás esetében a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az Éves Fejlesztési Keret folyamatban lévő módosítása miatt átmenetileg szünetel. A támogatási kérelmeket 2018. február 27. 12.00-ig lehet benyújtani.

Jelenleg a fejlesztéspolitikai adatbázis szerint mindössze 8 projektre nyújtottak be összesen 853 millió forintnyi támogatási igényt, miközben a 2016 tavaszán meghirdetett pályázat keretösszege a jelenleg hatályos Éves Fejlesztési Keret szerint 8,47 milliárd forint. Így tehát másfél éves nyitva tartás mellett is bőven lenne még támogatási keret, de ezt feltehetően az alábbi harmadik pályázat (vagy egy pályázat) keretének megemelésére csoportosítják át.

A második közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a
"Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása"
című (GINOP-1.2.5-15 kódszámú) felhívás esetében a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége az Éves Fejlesztési Keret folyamatban lévő módosítása miatt átmenetileg szünetel. A támogatási kérelmeket 2018. február 27. 14.00-ig lehet benyújtani.

Jelenleg a fejlesztéspolitikai adatbázis szerint 26 projektre nyújtottak be összesen közel 4,1 milliárd forintnyi támogatási igényt, miközben a 2015 végén meghirdetett pályázat keretösszege a jelenleg hatályos Éves Fejlesztési Keret szerint 6 milliárd forint. Így tehát kétéves nyitva tartás mellett is lenne még támogatási keret, amit várhatóan szintén átcsoportosítanak más pályázat(ok)ra.

A harmadik közlemény szerint a "Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása" című (GINOP-1.3.3-16 kódszámú) felhívás esetében különösen nagy számú támogatási kérelem érkezett be, ezért a beérkezett kérelmek feldolgozásának idejére a támogatási kérelmek beadása 2018. február 20. 12.00 órától átmenetileg szünetel. A 2018. február 1. 12.00 óra és 2018. február 20. 12.00 óra értékelési határnapokig benyújtásra került projektek együttesen kerülnek elbírálásra.

Jelenleg a fejlesztéspolitikai adatbázis szerint 61 projektre nyújtottak be összesen közel 21,7 milliárd forintnyi támogatási igényt, miközben a 2016 nyarán meghirdetett pályázat keretösszege 20 milliárd forint. Már most túligénylés van tehát pályázatnál, amelynél a benyújtott igények közül mindössze kettőt hagyott egyelőre jóvá az Irányító Hatóság 1,23 milliárd forintos keretösszeggel, feltehetően részben az előre látott szűkös keretek miatt is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó, Balázs Attila