Most pénteken, február 15-én, délről március 18-án délre kitolta a pályázat kiírója az "Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel" című felhívás benyújtási határidejét - jelent meg hétfő késő délután a hivatalos uniós pályázati oldalon.

A GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, 71 milliárd forintos keretösszegű kombinált hitelprogramnak most pénteken lett volna a szakaszos beadás szerint az utolsó beadási határideje, de a kiíró úgy ítélte meg, hogy egy hónapos kinyújtást még lehetővé tesz.

Ez részben érthető is, hiszen a 71 milliárd forintos keretösszege a hivatalos adatbázis szerint mintegy 36 milliárd forintnyi a beadott vissza nem térítendő támogatási igény (105 darab), amelyhez legalább ekkora összegű hitelt is fel kell venni, így az együttes támogatási igény nagyjából 72 milliárd forintnál járhat, így lehet még mozgástér a további igények befogadásához.

Közben ma egy másik (Vidékfejlesztési Programból finanszírozott) uniós pályázatnál azt a döntést közölte a kiíró, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból társfinanszírozott, Széchenyi 2020 keretében megjelent "Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása" című (VP5-4.1.6-4.2.3-17 kódszámú) felhívás vonatkozásában a Felhívás 4.3. pontjában foglaltak és a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 53. § (1) és (1a) bekezdése alapján az Irányító Hatóság a támogatási kérelmek benyújtásának lehetőségét 2019. február 19. napján 00 órától felfüggeszti.

Frissítés: egy február 12-én kiadott újabb módosítás szerint a felfüggesztést "2019. február 20. napján 00 órától" fogja megtenni a kiíró.


A hivatalos adatbázis szerint ennél a pályázatnál 422 támogatási igényt nyújtottak már be 24,6 milliárd forint összegben, de a kiírás szerint 35 milliárdos a támogatási keret két célterület együtteseként. Így tehát a pályázat bezárásáról hamarabb érkezett a hír, mint az elméleti keret, de persze könnyen elképzelhető, hogy a következő egy hétben bezúduló igényekkel együtt a keret végülis kitöltésre kerül.