Uniós források

Indulhat az utolsó céges roham az uniós hitelekért

Portfolio
A vállalkozások számára meghirdetett, európai uniós hitelprogramokra benyújtott és befogadott hitelkérelmek közel 87%-át teszik ki a rendelkezésre álló keretösszegnek, azaz már csak korlátozott lehetőség áll a cégek előtt - derül ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által ma kiadott tájékoztatóból. Ebben egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy mától lépett hatályba az uniós hitelprogramokhoz kapcsolódó eljárásrend, amely egyszerűbbé teszi a KKV-k számára a forrásszerzést akár 100%-os előleg mellett is, illetve bővült a kedvezményezettek köre is.
A 2014-2020-as pénzügyi ciklusban a vállalkozások számára meghirdetett, az MFB Pontokon elérhető önálló, vagy vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogramok keretösszegének jelentős részét már befogadott hitelkérelmek fedik le, a még elérhető hiteltermékekre azonban érdemes pályázni. Az MFB, együttműködésben az uniós források kezelését végző társintézményekkel, egyszerűsítette a hitelprogramok igénylését és bővítette a kedvezményezettek körét. A ma életbe lépett könnyítésekkel már az egyszerűsített (például kata, vagy kiva) adózású vállalkozások is élhetnek minden elérhető vállalkozói hitelprogram lehetőségével - hívja fel a figyelmet az MFB közleménye.

A mától életbe lépett változások közül az is sokak számára jó hír, hogy mostantól az eszközbeszerzésre felvett hitel 100%-a elérhető lesz előlegként, 150 millió forintos hitelösszegig - megfelelő szállító esetén. Emellett igényelhető az úgynevezett 'soft' költségekre szóló előleg is: 150 millió forint hitelösszegig a fejlesztéshez, beruházáshoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek kiadásainak 50 százaléka, 150 millió forintos hitelösszeg felett pedig 25 százalék, de legfeljebb 250 millió forint a kifizethető összeg. A beruházások utófinanszírozásának összege pedig az eddigi 50 százalékról 100 százalékra emelkedett.

A magyar KKV-k kapacitásbővítésre, a működési hatékonyság javítására, digitalizációs beruházásokra, kutatás-fejlesztésre, illetve innovációra igényelhetik a még elérhető termékeket, az egyes programok feltételeitől függően 1 millió forinttól akár 3 milliárd forintos összegig, nulla illetve 1-2% közötti kamatozással.

A vállalkozások számára nyújtott, jelenleg elérhető termékek közül a legjelentősebb érdeklődés a KKV Technológia Hitelprogramot kíséri (GINOP-8.3.5-18). A most életbe lépett módosítások révén várhatóan ennél a terméknél kell elsőként a keret kifogyásával számolni - árulja el az MFB. Ennek a pályázatnak a rendelkezésre álló tervezett keretösszege 79,63 milliárd forint, azaz a jelzés szerint ez már a kimerüléshez közeli állapotban van.

Emellett továbbra is igényelhető a digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztést célzó Digitális Jólét Pénzügyi Program Hitelprogram (GINOP-8.2.6-18), illetve a Vállalatok K+F+I Tevékenységének Támogatása Hitel (GINOP-8.1.1-16). Mindhárom termék (a de minimis kerettől függően) akár 10 százalékos önerő mellett 0 százalékos kamattal vehető igénybe. Technológiakorszerűsítésre, illetve kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek finanszírozására induló vállalkozások is igényelhetik a kedvezményes kölcsönt.

A Digitális Jólét Pénzügyi Program-hitelprogram kapcsán a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 7,5 milliárd forint, míg a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázatnál jelenleg 18,59 milliárd forint.

A változások pontos részletei a Magyar Fejlesztési Bank honlapján, a www.mfb.hu-n érhetők el a Mit nyújtunk? főmenüben elérhető Vállalkozások című pontja alatt.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500