Uniós források

300 milliós TOP-forrásból bővítik a zalaegerszegi inkubátorházat

MTI
|
Portfolio
Több mint 300 millió forintos uniós támogatással bővítik a zalaegerszegi inkubátorházat, és az új csarnoképületekre már bérlője is van az üzemeltetőnek - közölte egy minapi sajtótájékoztatóján a zalai megyeszékhely polgármestere.
Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy 2010-ben nyílt meg az északi ipari parkban a zalaegerszegi létesítmény olyan vállalkozásoknak, amelyeknek még nem volt tőkéje saját műhely építésére vagy piaci alapú bérlésére. Az érdeklődés már akkor olyan jelentős volt, hogy 2013-ban ki is bővítették az inkubátorházat.

A jelenleg 6500 négyzetméternyi terület közel 320 millió forintos beruházással újabb 1600 négyzetméternyi területtel bővül

- mondta a polgármester.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből megvalósuló beruházás inkább a nagyobb helyigényű vállalkozásokra számít, ugyanis az északi ipari park is már csaknem teljesen betelt az elmúlt években. Mindehhez még a közelben fekvő járműipari tesztpálya is befektetési hullámot indított el, az önkormányzatnak azon kell gondolkodnia, hogy egy 65 hektáros állami területen felül még miként lehet az újabb területi igényeket kielégíteni - jelezte a polgármester.

A támogatott projektkereső adatbázis szerint Zalaegerszeg 2017. augusztus 10-én nyerte el a 317 millió forintnyi TOP-forrást az Inkubátorház fejlesztésének III. ütemére (TOP-6.1.2-16-ZL1 - Inkubátorházak fejlesztése), amelyen belül az uniós társfinanszírozás aránya 88%-os. A projekt adatlapja szerint november 30-án ér majd véget a fejlesztés.

Zalaegerszegen ma mintegy ezer ember keres munkát, a városban 550, a tágabb környékkel együtt pedig 720 betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván, főként a kereskedelem, az építőipar és a szolgáltatószektor területén. Az látszik, hogy - főleg a tesztpálya építése miatt - ma már nem elég a zalaegerszegi munkaerő, ezért a régióból is számítanak az álláskeresőkre.

A még teljesen el sem készült járműipari tesztpálya jelenleg mintegy 50 embernek biztosít munkahelyet, a befejezését követően pedig 250-300 álláshelyet jelent. További 20-25 cég betelepülését is várják az egyedülálló létesítmény miatt, és ezek a vállalatok újabb több száz munkahelyet teremtenek - részletezte Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője.
Továbbra is várjuk a hasonló fejlesztésekről szóló projekt közleményeket az uniosprojekt@portfolio.hu címre, amelyeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós Források rovatában.
Oláh Gábor, az inkubátorházat üzemeltető Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy az országban is egyedülálló módon már minden bővítési ütem úgy készült el, hogy a befejezése előtt meg voltak a bérlők. Az év végéig elkészülő, összesen 1600 négyzetméteren épülő két új csarnok bérlője egy olyan cég lesz, amelyik jelenleg is az inkubátorházban tevékenykedik.

A faipari vállalkozás 2010-ben 5 dolgozóval éppen itt indította el a tevékenységét, ma pedig már 60 embert foglalkoztat és nagyobb területre van igénye. Az átköltözése után felszabaduló terület további kisvállalkozásoknak adhat majd helyet - említette a vezérigazgató.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep