Uniós források

Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson

Portfolio
Mivel én is tudom, hogy olyat kérek az EU-tól, amibe jó eséllyel nem fog belemenni, ezért nemcsak nekem, hanem a kormány összes alkalmazottjának az a legfontosabb feladata, hogy a megállapodás nélküli brit kilépésre felkészüljön - lényegében ezt küldte körbe az összes kormányzati alkalmazottnak pénteken emailben Boris Johnson kormányfő. A fejleményre a font - amely a váratlanul visszaeső GDP-adatra már délelőtt is gyengült - estére 2,5 éves mélypontra bukott a dollárral, illetve 10 éves mélypontra (!) az euróval szemben. A BNP Paribas elemzői egyébként ma 40%-ról 50%-ra emelték a megállapodás nélküli brit kizuhanás forgatókönyvének esélyét a saját előrejelzésükben.
A Reuters által látott Johnson-email szerint a kormányfő persze nagyon szeretné, ha megállapodással tudna kilépni október 31-én az EU-ból az Egyesült Királyság, de rámutatott: tudatában van annak, hogy az EU valószínűleg nem enged a követelésének, így tehát mindenki jobban teszi, ha felkészül a no-deal Brexitre. Johnson egyébként azt követeli, hogy a kilépési megállapodásból töröljék ki az északír-ír határ átjárhatóságát minden körülmények között garantálni hivatott tartalékmegoldást, mert szerinte az sérti a brit nemzetközösség érdekeit és ezért elfogadhatatlan. Amint viszont minapi elemzésünkben rámutattunk: az EU nem teheti meg, hogy egyszerűen csak kitörli ezt a részt a megállapodásból, mert akkor az átmeneti időszak 2020 végi lejárta után és helyébe lépő átfogó kereskedelmi megállapodás hiányában vissza kellene állítani az északír-ír határon a fizikai határellenőrzést, amit viszont a Nagypénteki Egyezmény tilt.

Johnson tehát a pénteki köremaillel igyekezett felkészíteni minden kormányzati tisztviselőt arra, hogy tényleg hajlandó bevállalni a no-deal Brexitet és fel is szólította a dolgozókat, hogy mindent tegyenek meg az erre való felkészülés érdekében. A Reuters ezzel kapcsolatban megjegyzi: Johnson lényegében burkoltan azoknak is üzent, akik a dolgozói körből jobbnak látnák, ha az Egyesült Királyság bent maradna az EU-ban, és ezért megpróbálják szabotálni a maguk eszközeivel a kilépést, illetve a no-deal forgatókönyvre való teljes felkészülést (hogy utána mutogatni lehessen arra, hogy nincs még felkészülve rá az ország, ezért újra halasszák el a kilépés dátumát).

Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson
Boris Johnson brit miniszterelnök 2019. augusztus 8-án meglátogatta a Fusion Energy Research Centre-t az angliai Abingdonban. Fotó: Julian Simmonds - WPA Pool/Getty Images
Amint egyébként tegnap megírtuk: Johnsonnak az a terve, hogy rögtön az október 31-i Brexit-nap után megtartsa az előrehozott választásokat, ha addig szeptemberben megbuktatják a parlamentben egy sikeres bizalmatlansági indítvánnyal (erre fokozott az esély). Ezzel a stratégiával az lenne a célja, hogy a parlament ne tudja megakadályozni az október végi Brexitet akkor sem, ha egyébként elkaszálják az ő miniszterelnökségét. Arról, hogy a terv milyen buktatókkal és veszélyekkel jár, tegnap írtunk részletesen.

Ma egyébként délelőtt tette közzé a brit statisztikai hivatal a második negyedéves GDP-adatot és a Reuters konszenzusában részt vett összes elemző várakozását alulmúlta az adat, ugyanis negyedéves alapon váratlanul 0,2%-kal visszaesett a brit gazdaság (éves alapon pedig 1,8%-ról 1,2%-ra lassult a növekedés). Negyedéves alapon GDP-visszaesésre 2012 óta nem volt példa a brit gazdaságban és nyilván a második negyedévre is áthúzódó masszív Brexit-bizonytalanság volt a fő oka ennek (az eredetileg március 29-re belőtt első Brexit-dátumot április 10-re eltolták, majd akkor egy rendkívüli EU-csúcson kitolták október 31-re).

Az angol font már a délelőtti GDP-adatra is esett, aztán délután Johnson emailjének hatására még tovább esett és péntek este a dollárral szemben 1,2030-ig bukott, amire 2017 januárja óta nem volt példa. Az euróval szemben 0,9320-nál jár az árfolyam, ami immár 10 éves (!) fontmélypontot jelent. A font egyébként ma estére 350 alá esett a magyar forinttal szemben, péntek este 348 körül jár a bankközi piacon, ami azt jelenti, hogy másfél éves csúcsra ért a forint a fonttal szemben.

Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson


Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson


Brexit: kiadta a kíméletlen ukázt a kormányalkalmazottaknak Johnson
Címlapkép forrása: Fotó: Julian Simmonds - WPA Pool/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa