Uniós források

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon

Portfolio
Egy év alatt 7 százalékponttal, azaz szokatlanul nagy mértékben 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága - derült ki az Eurobarometer ma közzétett felmérésének magyar adataiból. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy abban a hét tagállamban, ahol még nem vezették be a közös pénzt, Magyarországon a legmagasabb a pénzcsere támogatottsága.
Míg egy éve az Eurobarometer felmérése azt hozta ki, hogy a magyarok 59%-a támogatja az euróbeveztést, addig a Závecz Research által idén áprilisban készített, május elején közzétett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint csak a magyarok 38%-a van ezen a véleményen.

Ehhez képest teljesen eltérő eredményt hozott ki az Eurobarometer idei, ma közzétett felmérése, hiszen a tavalyi 59%-ról 66%-ra ugrott az euróbevezetés magyarországi támogatottsága. Ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 28%-ra esett a pénzcserét teljesen ellenzők aránya és a bizonytalanoké 3%-ponttal 6%-ra csökkent.

Amint az alábbi grafikon jobb oldalán látható: a magyar többsége, 56%-a szerint kedvező gazdasági hatásokkal járna a pénzcsere, ami 5%-ponttal magasabb, mint egy éve. A kedvezőtlen hatásokat többségben érzők aránya ezzel párhuzamosan 4%-ponttal 34%-ra mérséklődött, a bizonytalanok aránya pedig 1%-ponttal 10%-ra csökkent.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Az euróbevezetés jelentősen növekvő hazai támogatottsága ellenére a magyaroknak továbbra is jelentős többsége gondolja úgy (65%), hogy nincs még felkészülve az ország a pénzcserére, ahogy azt a magyar kormány is hangsúlyozza a témabeli kommunikációjában (indokolt a kivárás, a magasabb gazdasági fejlettségi szint megvárása).Érdemes azonban megjegyezni, hogy ennek a tábornak az aránya egy év alatt markánsan csökkent (8%-ponttal) és ezzel párhuzamosan azok aránya, akik szerint az ország igenis felkészült már a pénzcserére: markánsan megugrott (9%-ponttal 30%-ra).

Arra a kérdésre, hogy mikor szeretnék látni a magyar euróbevezetést, a megkérdezetteknek csak a 27%-a válaszolt úgy, hogy minél hamarabb, további 42% még várna vele egy ideig, további 17% a minél későbbi pénzcserét támogatná, 11% pedig örökre megtartaná a forintot nemzeti fizetőeszköznek.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Az eurót még nem használó 7 uniós tagállam közül a 66%-os euróbevezetési támogatottság Magyarországon a legmagasabb. Utánunk a románok következnek 61%-kal, igaz náluk a miénkkel teljesen ellentétes folyamat zajlik: egy év alatt 8%-ponttal csökkent a támogatottság mértéke. A régióban a harmadik legmagasabb euróbevezetési támogatottság Horvátországban van, amely egyre inkább úgy tűnik, hogy 2023 januárjától tényleg be is tudja vezetni az eurót.A hagyományosan eurószkeptikus Csehországban az embereknek csak 40%-támogatja a pénzcserét, Lengyelországban 51%, Bulgáriában 48% van a pénzcsere ellen.

Nagyot ugrott az euróbevezetés támogatottsága Magyarországon
Címlapkép forrása: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep