Bár a 27 lehetséges uniós tagállam közül már 23 csatlakozni akar az uniós pénzek hatékonyabb nyomon követését célzó Európai Ügyészséghez, Trócsányi László régi-új igazságügyi miniszter a mai parlamenti meghallgatásán átgondolatlan koncepciónak nevezte az új intézményt és szuverenitási okokkal is magyarázta, hogy Magyarország miért nem fog ahhoz csatlakozni.

A hvg.hu tudósítása szerint Trócsányi többek között ezekről beszélt ma:
  • Nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez és emlékeztetett: a lengyel és a magyar kormány ezt szuverenitási kérdésnek tekinti, ez alapján egy ilyen intézmény létrehozása szembemegy a nemzetek Európájáról szóló állásponttal.
  • Nemcsak ez a gond a várhatóan 2021-ben létrejövő, az uniós források elosztásával kapcsolatos visszaéléseket és az áfaügyeket vizsgáló ügyészséggel, hanem az is, hogy végiggondolatlan és elhibázott az ügyészség koncepciója is.
  • Trócsányi felesleges bürokráciának és duplázásnak látja a létrehozást, hiszen szerinte ma az OLAF és az uniós igazságügyi együttműködést bonyolító Eurojust már biztosítja ezt a funkciót (az új ügyészségnek jóval szélesebb jogköre, határon átnyúló intézkedési lehetősége lenne, éppen ezért hozzák létre a már meglévő uniós szervek mellé - a szerk.)
  • Mivel az Európai Bizottság is látja a kelet-közép-európai országok vonakodását az új ügyészséghez való csatlakozásnál, részben ezért dobta be a 2021-2027-es uniós költségvetési terv minapi bemutatásánál azt, hogy a jogállamisági keretekhez kötnék a kifizetéseket. Trócsányi a még bevallottan kidolgozatlan tervvel kapcsolatban sok bizonytalanságot lát és szerinte gyenge lábakon áll az ezzel kapcsolatos jogi érvelés. Azzal azonban egyetértett, hogy nagyon komoly vita várható a kérdésben.
  • Bírálta az Európai Parlament újabb, a magyarországi jogállamisággal foglalkozó elemzését, a Sargentini-jelentést is.

A minap Orbán Viktor kormányfő is részben szuverenitási kérdésekkel magyarázta azt, hogy miért nem akar csatlakozni Magyarország az Európai Ügyészséghez, illetve azzal, hogy az alkotmányban a magyar ügyészséget nevezik meg legfőbb bűnüldöző szervként, igaz a kétharmados többség birtokában az alkotmány bármikor módosítható lenne.

2018.05.03 11:51 Megszólalt Orbán Viktor a brüsszeli tervről
Miután a Bizottság bejelentette a tervét, hogy a jogállamiság feltételrendszeréhez kötnék 2020 után az EU-pénzek kifizetését, a lengyel, illetve a magyar kormány is tiltakozásának adott hangot. Erre Brüsszelből úgy reagáltak, hogy éppen azok tiltakoznak, ahol baj lehet az uniós értékek és a jogállamiság betartásával. A Bizottság egyébként tényleg el szeretné érni, hogy lépjünk be az új ügyészség hatálya alá, ahova már 23 tagállam "jelentkezett" a 27-ből:

2018.05.08 18:17 Brüsszeli figyelmeztetés: gyanús, ha ellenezzük az EU-pénzek feltételekhez kötését
Magyarországon kívül már csak három tagállam nem vállalta a csatlakozást: Lengyelország, Málta és Svédország. Ezek szerint a szoros szövetséges visegrádi országok közül a szlovákok és a csehek is belépnek és a dánok, illetve osztrákok sem maradnak ki korábbi jogi aggályaik ellenére.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán