Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket
Üzlet

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Portfolio
Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

Lassú Lilla (Supercharge) elmondása szerint az AI már egy „okos irodában” is eszközként növelheti a munkavállalói élményt (pl. automatikus hőmérséklet-szabályozással), még ha nem is erre vetül a legnagyobb reflektorfény. Hangsúlyozta, hogy természetesen a belső szoftverekben és a mindennapi munkavégzésben is jelentős élményt nyúlhat azáltal, hogy hatékonyabbá és könnyebben végezhetővé teszi a mindennapi feladatokat.

Lassú Lilla elmondta, hogy a gördülékeny bevezetés érdekében ő elsőként felmérné a munkavállalók véleményét, hozzáállását az AI-innovációk bevezetése és fejlesztése előtt.

Lehetőséget adna arra is, hogy a munkavállalói közösség javaslatokat fogalmazzon meg.

Kiemelte, hogy a toborzás területén előrelépést jelenthet az AI, gyorsabban szűr, és javasol lehetséges munkavállalókat a meglévő adatbázisokból, habár az interjúztatás még mindig emberi, HR-es feladat.

Lassú Lilla azt is hangsúlyozta, hogy az AI minden területen, munkafolyamatban képes produktivitást növelni, nem csak folyamatok automatizálásával, hanem ötletek generálásával is.

Ai-in-Business-2024-Panel2-Lassú-Lilla

Pereczes János (Magyar Bankholding) kihangsúlyozta, hogy ma még ugyan a „gyakornok” feladatkörét képes ellátni a mesterséges intelligencia, de szerinte néhány éven belül teljes munkafolyamatokat képes lesz kiváltani.

Az AI, a nagy nyelvi modellek már ma is eszköz arra, hogy a munkavállalók hatékonyabban végezhessék munkájukat.

Pereczes János a bevezetéssel kapcsolatban elmondta, náluk első kérdésként a „felülről jövő” vs. „alulról jövő” szerveződés merült fel. Ezt követően a leginkább fogékonyabbakkal kezdtek el dolgozni, fókuszt helyeztek az oktatásra és a támogatásra (belső chat-bot segítségével), míg a témára „kevésbé” vevő személyek esetén csak a gyakorlati use-casek átadására került sor.

Arra a kérdésre, hogy hol tudja az AI leginkább növelni a produktivitást, Pereczes János elmondta, minden munkafolyamatban képes növelni a munkavállalói hatékonyságot, még a kreatív munkák esetén is, egyfajta inspirációként.

Szajbély Benedek (Griffsoft) szerint az AI segítséget nyújt a munkavállalói élmény növelésében, a folyamatos fejlődés eredményez egy „flow” élményt, egy új megtapasztalást. A Griffsoft vezérigazgatója beszélt a munkavállalói ellenállásról, a megjelenő „kifogásokról” is, és ennek kezeléséről.

Hangsúlyozta, az elterjedést mintegy görbével érdemes szemléltetni, amelyben nagy hangsúly helyeződik az új fejlesztéseket korán adoptáló személyekre.

Ők azok a kulcsmunkavállalók, akik a használattal képesek a későn érkező, elzárkózó személyeket a hozzáállásuk felülvizsgálatára motiválni.

Ai-in-Business-2024-Panel1

Szajbély Benedek három részre osztotta a produktivitásra gyakorolt hatást: a mesterséges intelligencia által teljesen automatizált és utólagosan ellenőrzött folyamatoknál lehet a legnagyobb hatást kiváltani, de a kreatívabb munkák esetén is, ötletekkel, „roadmap”-ekkel, kiindulási pontokkal képes segíteni a produktivitás növelését.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam