FONTOS A jegybanki óvatosság ellenére hamarosan 400 forint lehet az euró
Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde
Üzlet

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Portfolio
A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után határozott emelkedésbe kapcsoltak, és az amerikai indexek is feljebb kerültek.
Megosztás

Erősödtek az amerikai papírok

Az amerikai részvényindexek emelkedtek csütörtökön.

A Dow Jones újabb győztes napot tudhat maga mögött, 323 ponttal, azaz 0,8 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy a 30 részvényt tartalmazó index a hetedik egymást követő napon erősödött.

Az S&P 500 közel 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq körülbelül 0,2 százalékkal nőtt.

Megosztás

Rekordot döntött a magyar tőzsde

Emelkedést láttunk ma az európai részvénypiacokon, vagyis folytatódott az a pozitív trend, amit a hét első felében is láttunk, a vezető részvényindexek közül kiemelkedően teljesített a német DAX, amely történelmi csúcsot is döntött ma, de a hazai BUX index is új rekordot tudott beállítani annak ellenére, hogy elég volatilis volt a mai kereskedési nap.

Rekordot döntött a magyar tőzsde
Megosztás

Iránykeresés az USA-ban

Iránykereséssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow stagnál, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. A heti munkanélküliségi segélykérelmek augusztus óta a legmagasabb szintre emelkedtek a friss adatok szerint, amelynek a hatására az állampapírhozamok visszahúzódtak, mivel az adat erősítette a várakozásokat, hogy a Fed idén kamatot vághat. Közben érkeztek további vállalati gyorsjelentések: a Warner Bros Discovery 1,9 százalékot esett, miután árbevétel- és profitsoron is alulmúlta a várakozásokat, míg a chiparchitektúrákat tervező Arm több mint 5,4 százalékot esett a gyenge bevételi előrejelzése miatt. Az Airbnb árfolyama emellett 7,3 százalékkal kerül lejjebb, miután a vállalat gyenge előrejelzése beárnyékolta a pozitív első negyedéves eredményeket.

spx0509aa
Megosztás

Csúcson a német tőzsde, a magyar piac lefordult

Bár továbbra sem egyöntetű, de egyre határozottabb emelkedés látszik az európai tőzsdéken, a német DAX már 0,9 százalékos pluszban, amivel történelmi csúcsot döntött.

Mindeközben a magyar piac korábbi lendülete teljesen elolvadt, és mostanra mínuszba került a BUX. Ezt elsősorban az OTP lefordulása indokolja, hiszen a bankpapír korábban még 1 százalék körüli pluszban van volt, mostanra viszont már kisebb mínusz látszik. A magyar blue chipek közül a Magyar Telekom emekedik ki (+1,4%), amely ma 24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukciót jelentett be.

euindexek0509aa
Megosztás

24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukciót hirdetett meg a Telekom

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciót indít, amelynek során legfeljebb 24 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a részvényesek javadalmazása céljából – tette közzé a vállalat.

24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukciót hirdetett meg a Telekom
Megosztás

Újabb gyengülési hullám vár a forintra?

Az április a korrekció hónapja volt a világ tőzsdéin, de a magyar piac már ledolgozta az esést, a BUX történelmi csúcsokat döntöget május elején. A Portfolio rendszeres havi felmérésében ismét megkérdezte a hazai alapkezelőket a részvénypiac és a forint kilátásairól, valamint hogy jelenleg melyek a kedvenc részvényeik és a legkevésbé kedvelt papírjaik a BÉT-en.

Újabb gyengülési hullám vár a forintra?
Megosztás

Óvatos emelkedés

A délutáni kereskedés első szakaszára ráfordulva mérsékelt emelkedés látszik az európai tőzsdéken, a szektorokat tekintve az energiaszektor vezeti az emelkedést, míg az autóipari részvények és a biztosítók gyengélkednek.

A magyar piac közben visszaadta a délelőtti erősödésének nagy részét, miután az OTP lendülete fogyni kezdett, az Mol és a Richter pedig lefordultak.

euindexek0509
Megosztás

Friss elemzés érkezett a Richterről: 30 százalékkal többet érhet a papír

12 640 forintos célárat adott a Richterre a K&H Értékpapír anyavállalatának számító Patria Finance, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent – derül ki friss elemzésükből.

Friss elemzés érkezett a Richterről: 30 százalékkal többet érhet a papír
Megosztás

Felpörgeti a létszámleépítéseket Kínában a Tesla

A Tesla Kínában folytatja a munkahelyek leépítését, válaszul a globális elektromos járműpiac lassulására és az erős helyi versenyre, miközben Elon Musk igyekszik visszaszerezni a cég piaci részesedését a világ legnagyobb autópiacán - számolt be a Bloomberg.

Felpörgeti a létszámleépítéseket Kínában a Tesla
Megosztás

Pattan a magyar tőzsde

A reggeli iránykeresés után határozott emelkedés kezd kialakulni a magyar tőzsdén, elsősorban az OTP felpattanásának köszönhetően. Pénteken hajnalban érkeznek az OTP friss számai, amelyhez kapcsolódóan az elemzői konszenzusól ebben a cikkben írtunk. A befektetők többek között arra figyelnek, hogy organikusan hogyan növekednek a hitelállományok, tovább javult-e a nettó kamatmarzs, és a 2023-as veszteség után eljött-e már a profitfordulat a tavalyi szerzeménynél, az üzbég banknál.

buxkomp0509
Megosztás

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagy kép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen
Megosztás

Jön az OTP nagy napja – Érik az újabb rekordprofit

Pénteken hajnalban érkeznek az OTP friss számai, a befektetők többek között arra figyelnek, hogy organikusan hogyan növekednek a hitelállományok, tovább javult-e a nettó kamatmarzs, és a 2023-as veszteség után eljött-e már a profitfordulat a tavalyi szerzeménynél, az üzbég banknál.

Jön az OTP nagy napja – Érik az újabb rekordprofit
Megosztás

Vegyes nyitás Európában

Vegyes mozgások látszanak az európai tőzsdéken, a DAX 0,3 százalékot emelkedett, míg a CAC stagnál, a FTSE 100 pedig 0,1 százalékot erősödött. A milánó börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot esett.

dax0509
Megosztás

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A hét elején látott pozitív momentum lelassult a tőzsdéken, iránykeresés látszik Európa-szerte, ami alól a magyar piac sem képez kivételt.

Nem találja az irányt a magyar tőzsde
Megosztás

Ellenséges felvásárlásra készül Spanyolország második legnagyobb bankja

A spanyol BBVA bank csütörtökön 12,23 milliárd eurós ellenséges vételi ajánlatot tett a versenytárs Sabadellre közvetlenül a részvényeseknek, annak ellenére, hogy a Sabadell igazgatótanácsa a héten elutasította az egyesülési javaslatot - írja a Reuters.

Ellenséges felvásárlásra készül Spanyolország második legnagyobb bankja
Megosztás

Óvatos mozgásokkal indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalékot emelkedett, a S&P 500 stagnált, míg a Nasdaq stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,12 százalékot esett, a Hang Seng 1,15 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 0,39 százalékos mínuszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,3 százalékot emelkedhet, a CAC 0,01 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,3 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,08 százalékot eshet, a S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,16 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma megismerjük, hogyan alakult az államháztartás számai áprilisban, az év első három hónapjában jelentős hiányt hozott össze a kormány. Külföldön a brit kamatdöntésre kell figyelni, leginkább azoknak, akiknek font kitettsége van. A kínai külkereskedelem is érdemel egy említést, de ennek szinte zéró piacmozgató hatása van.

2024. május 6-május 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 6. hétfő 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 7. kedd 8:30 KSH Kiskereskedelem márc.
május 7. kedd 16:00 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 8. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok ápr.
május 8. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) márc.
május 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 10. péntek 8:30 KSH Infláció ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 6. hétfő 3:45 Kína Ciaxin BMI ápr.
május 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések márc.
május 7. kedd 11:00 EU Kiskereskedelem márc.
május 8. szerda 8:00 Németo. Ipari termelés márc.
május 9. csütörtök 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 9. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 10. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 10. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
május 10. péntek 16:00 USA 5 éves inflációs várakozások máj.
május 11. szombat 3:30 Kína Infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 14,2 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 3,6 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 34,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 8,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 13,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 39 056,39 0,4% 3,0% 0,4% 3,6% 16,2% 50,4%
S&P 500 5 187,67 0,0% 3,4% -0,3% 8,8% 25,4% 80,2%
Nasdaq 18 085,01 0,0% 4,4% -0,1% 7,5% 36,1% 137,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 38 202,37 -1,6% -0,2% -2,9% 14,2% 32,0% 76,8%
Hang Seng 18 313,86 -0,9% 3,1% 9,4% 7,4% -9,8% -36,9%
CSI 300 3 630,22 -0,8% 0,7% 2,7% 5,8% -10,6% -1,0%
Európai részvényindexek              
DAX 18 498,38 0,4% 3,2% 1,0% 10,4% 16,0% 51,9%
CAC 8 131,41 0,7% 1,8% 0,1% 7,8% 9,3% 50,1%
FTSE 8 354,05 0,5% 2,9% 5,2% 8,0% 7,4% 14,9%
FTSE MIB 34 151,41 -0,3% 1,2% -0,5% 12,5% 24,5% 61,1%
IBEX 11 153 0,7% 2,8% 2,2% 10,4% 21,1% 20,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 68 900,5 0,0% 1,1% 3,5% 13,7% 47,7% 66,6%
ATX 3 634,69 -0,3% 2,1% 1,2% 5,8% 11,5% 17,7%
PX 1 548,65 0,0% 0,0% 1,0% 9,5% 11,4% 45,6%
WIG20 86 888,69 0,5% 2,7% 2,6% 10,7% 37,6% 51,1%
Magyar blue chipek              
OTP 18 335 -1,4% 0,7% 7,9% 16,0% 63,8% 46,9%
Mol 3 064 2,1% 1,8% -0,1% 8,4% 10,8% -1,0%
Richter 9 550 0,8% 2,2% 2,1% 9,1% 14,5% 65,9%
Magyar Telekom 916 -0,7% -1,1% -0,3% 34,3% 109,1% 99,1%
Nyersanyagok              
WTI 80,57 0,8% -0,2% -7,6% 12,1% 10,1% 29,7%
Brent 83,51 0,4% -0,8% -7,2% 7,5% 8,4% 18,1%
Arany 2 313,75 -0,1% 0,4% -0,7% 12,0% 14,3% 80,4%
Ezüst 27,48 0,6% 3,5% -0,9% 13,3% 7,2% 84,9%
Devizák              
EURHUF 388,6250 0,0% -0,3% -0,2% 1,7% 4,3% 19,9%
USDHUF 361,5284 0,2% -0,9% 0,8% 4,5% 6,9% 25,0%
GBPHUF 451,9651 -0,2% -0,9% -0,5% 2,5% 5,9% 19,9%
EURUSD 1,0750 -0,3% 0,6% -1,0% -2,7% -2,4% -4,0%
USDJPY 154,4250 0,0% -2,1% 1,7% 9,5% 14,5% 40,1%
GBPUSD 1,2494 -0,5% 0,0% -1,2% -2,0% -1,1% -3,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 61 181 -1,8% 5,0% -14,6% 38,5% 120,9% 929,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,5 0,9% -2,9% 1,7% 16,3% 27,9% 81,1%
10 éves német állampapírhozam 2,44 1,7% -4,7% 0,9% 22,1% 5,2% -5 406,5%
10 éves magyar állampapírhozam 6,7 -0,3% -5,6% -4,3% 13,0% -15,2% 97,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
ebrahim raisi