A Goldman Sachs szerint idén már nem emelkedik többet az amerikai részvénypiac
Üzlet

A Goldman Sachs szerint idén már nem emelkedik többet az amerikai részvénypiac

Portfolio
David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint, bár a befektetők optimisták a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, az amerikai részvénypiac nem fog további emelkedést produkálni az idei évben - számolt be a MarketWatch.

David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája szerint az amerikai részvénypiac emelkedése 2024-ben valószínűleg nem folytatódik tovább. Kostin egy New York-i konferencián beszélt arról, hogy az S&P 500 index számára az idei év már "nem tartogat több hozamot". Kostin előrejelzése szerint index várhatóan 5 200 ponton zárja az évet.

Az S&P 500 idén eddig 9,3 százalékot emelkedett, miután tegnap 5 214,08 ponton, április eleje óta a legmagasabb szinten zárt. A csütörtöki zárás mindössze 0,8 százalékkal maradt el a március 28-i rekord zárócsúcstól.

spx0510asd

Kostin szerint az amerikai részvénypiac jelenleg drága a historikus értékeltségi szintekhez képest, és a piac gyorsabb éves növekedést áraz be, mint amit az amerikai gazdaság aktuális körülbelül 3 százalékos éves növekedési üteme indokolna. A növekedési részvények különösen nagy prémiummal kereskednek - tette hozzá.

A Russell 1000 Growth index idén közel 11 százalékot emelkedett, meghaladva ezzel a Russell 1000 Value index 6,6 százalékos emelkedését. Tavaly a különbség sokkal szembetűnőbb volt, akkor a növekedési index 41 százalékot, míg az értékalapú index mindössze 8,8 százalékot emelkedett.

Az Nvidia árfolyama idén eddig 79 százalékkal emelkedett, ami a vállalat piaci értékét 2,2 milliárd dollárra növelte. Kostin hangsúlyozta az AI iránti befektetői lelkesedést és figyelmeztetett arra, hogy bizonyos esetekben az AI nyerteseinek bevételei lassabban nőhetnek a jelenlegi várakozásoknál, ez pedig kockázatot jelenthet a piac számára. Kostin szerint a befektetők a mesterséges intelligencia körüli infrastruktúrán túl - beleértve a felhőszolgáltatókat is - azt figyelik, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan növelheti a vállalatok bevételeit és termelékenységet. Szerinte a mesterséges intelligencia bevezetésének folyamata még korai, de öt éven belül már szélesebb körben elterjedhet.

Az AI kapcsán Kostin rámutatott, hogy az S&P 500 jelentős mértékben ki van téve az olyan megacap vállalatoknak, mint az Nvidia, vagy a Microsoft. Éppen ezért maga az index is drágább, mint egy tipikus benne szereplő részvény. A nem kapitalizáció szerinti, hanem egyenlő súlyozással rendelkező Invesco S&P 500 Equal Weight ETF idén 5,1 százalékkal emelkedett, vagyis alulteljesített az S&P 500-hoz képest. Az ETF 2023-ban is lemaradt a kapitalizációval súlyozott részvényindex mögött.

A makrokörnyezetre kitérve, Kostin szerint az amerikai gazdaság alapvetően jól teljesít, historikusan alacsony munkanélküliség mellett, miközben az infláció a megfelelő irányba halad, bár még nem eléggé gyorsan ahhoz, hogy a Fed kamatot csökkentsen. David Mericle, a Goldman Sachk közgazdásza szerint a Fed már júliusban megkezdheti a kamatcsökkentést, majd novemberben újra vághat. Az előrejelzés szempontjából fontos lesz a jövő héten esedékes áprilisi inflációs adat.

Címlapkép forrása: Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
kamat