Közel 800 millió dollárt fizet a FiatChrysler a dízelbotrányban érintett 104 ezer autója miatt indított perek rendezésére. A vállalat továbbra is tagadja, hogy csalt volna, az amerikai hatóságok szerint viszont az autógyártó illegális szoftvert használt az autóiban.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

  • Korábbi hírekben még 700 millió dollár szerepelt, de végül annál is többet, közel 800 millió dollárt fizet a FiatChrysler az Egyesült Államokban az Igazságügyi Minisztérium és Kalifornia állam által indított perek rendezésére.
  • Az autógyártó 104 ezer, 2014-2016 közötti dízeles autójában (Ram 1500, Jeep Grand Cherokee) használt olyan illegális szoftvert, amely normál körülmények között jóval több károsanyag kibocsátását tette lehetővé.
  • A cég 311 millió dollárt fizet szövetségi és kaliforniai hatóságoknak, 280 millió dollárt az érintett autók tulajdonosainak fizet majd, közel 105 millió dollárt a kiterjesztett jótállásra.
  • A FiatChrysler továbbra is tagadja a vádakat, ennek ellenére fizet, és nem tervezi, hogy hardveresen átalakítja az érintett autókat. Tavaly októberben egyébként már elkülönítettek 713 millió dollárt a perekkel kapcsolatos költségekre.
  • A dízeles hajtáslánc fontos alkatrészeit a Bosch szállította be a FiatChryslernek, a német vállalat 27,5 millió dollárral rendezi az érintett autótulajdonosok által indított pereket.


A FiatChrysler árfolyama tavaly május és 2018 év vége között óta 40 százalékot csökkent, idén viszont már több mint 9 százalékot emelkedett.

Csaló szoftvert találtak a FiatChrysler autóiban is, 800 millió dollárt fizet a cég