Csődvédelmi eljárást kezdeményez a Remington Outdoor Co., a világ egyik legismertebb fegyvergyára. A több mint 200 éves cégnek a 2016-os elnökválasztás körüli félelmek tettek be.

A 11-es cikkely szerinti csődeljárás vélhetően nem jelenti majd a Remington végét, a vállalat a csődvédelem alatt azon fog dolgozni, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja majd működését. A megoldás várhatóan a kötvények részvénnyé való átalakítása lesz. Bármi is legyen ennek eredménye, a Remington márkanév valószínűleg nem tűnik majd el, hiszen egy világszerte ismert brandről van szó.

Nem ez az első alkalom, hogy a Remingtonnak pénzügyi gondjai akadtak, vélhetően nem is ez lesz az utolsó
- mondta Richard Feldman, egy fegyvertartási lobbicsoport elnöke. Hozzátette: minden behemótnak vannak ehhez hasonló, ciklikus kihívásai és ha a demokraták novemberben újra erőre kapnak, a fegyverrészvények nagyot emelkednek majd.

A vállalat többségi tulajdonosa a Cerberus Capital Management, ez Stephen Feinberg cége, aki hangos Trump-támogató, 2007-ben szerezte meg a fegyvergyár fölötti irányítást.

A Remingtonnak főleg a 2016-os választás körüli félelmek ártottak. Mivel sokan a fegyverellenes Hillary Clintont tartották esélyes győztesnek, gőzerővel elkezdték vásárolni a fegyvereket, a fegyvergyárak pedig ontották magukból az új termékeket. Mivel végül a fegyverbarát Donald Trump nyert, a pánik-vásárlás alábbhagyott és a gyárak hatalmas eladhatatlan készleteket halmoztak fel.

Csődbe ment a világ egyik legnagyobb fegyvergyára


Csak 2016-ban mintegy 11 millió fegyvert gyártottak az Egyesült Államokban, 2006-ban ez a szám még csak négymillió volt. 2014-ben a háztartások 31%-ának volt fegyvere, ami komoly visszaesés az 1973-as, 47%-os számhoz képest. A koncentráció persze nőtt: az amerikai fegyverek mintegy felét a lakosság 3%-a tartja kezében, átlagosan nekik 17 fegyverük van otthon.

A Remington története egyébként 1816-ig nyúlik vissza: Ifjabb Eliphalet Remington egy helyi fegyvermesterrel ekkor rakta össze első kovás puskáját. Első nagyobb megrendelését a cég 1845-ben kapta meg az Egyesült Államok hadseregétől.

(Bloomberg nyomán)