Egy Altera-részvényes sem fogadta el a Wallis kötelező vételi ajánlatát, viszont a kisebbségi részvénycsomag megszerzésére vonatkozó szerződés hatályba lépett, így az Alterában 25 százalékot meghaladó részesedése lett a Wallis Asset Managementnek. Jöhet a tőkeemelés, amivel a Wallis négy vállalata bekerül az Altera alá.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A nyilvános vételi ajánlat elfogadására nyitva álló határidő 2018. június 6-án 10.00 órakor kezdődött és 2018. június 9-én 10.00 órakor lejárt. Az elfogadásra nyitva álló határidőben nem érkezett az ajánlatban megjelölt elfogadó nyilatkozat sem az "A" sorozatú szavazatelsőbbségi részvény, sem a "B" sorozatú osztalékelsőbbségi részvény, sem a "C" sorozatú törzsrészvény vonatkozásában.

Április végén jelentette be az Altera a Wallis Asset Management befolyásszerzését. Ennek hatására a Wallisnak, mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére.

A kötelező nyilvános ajánlat valamennyi, nem a Wallis tulajdonában lévő részvényre vonatkozott. A részvényenkénti ajánlati ár valamennyi részvényfajta esetén 520,25 forint volt. A vételi ajánlat 25 ezer darab "A" sorozatú szavazatelsőbbségi részvényre (a sorozat 100 százaléka), 25 ezer darab "B" sorozatú osztalékelsőbbségi részvényre (a sorozat 100 százaléka) és 2 530 070 darab "C" sorozatú törzsrészvényre (a sorozat 74,56 százaléka) vonatkozott.

Egy lépéssel közelebb a Wallis a tőzsdére lépéshez


A vételi ajánlat előzményeként a Wallis Asset Management az Altera részvényeinek 23,33 százalékát megvásárolta, amellyel a Wallis a társaság legnagyobb tulajdonosává vált. A terv az volt, hogy a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25,07 százalékra növeli.

Bár a kötelező vételi ajánlatot egy részvényes sem fogadta el, viszont a kisebbségi részvénycsomag megszerzésére vonatkozó szerződés 2018. július 10-én hatályba lépett, így a Wallis 25 százalékot meghaladó mértékű befolyást szerezett. Ezt követően az összehangoltan eljáró személyek további esetleges befolyásszerzése során már nem kell újabb vételi ajánlatot tennie.

A Wallis üdvözli a vételi ajánlat eredményét, mivel az, hogy az Altera tulajdonosai egyetlen részvényt sem ajánlottak fel, azt mutatja, hogy a részvényesek bíznak a Wallis által bemutatott stratégiában. A tranzakciósorozat következő lépéseként a közel 70 milliárd forint éves árbevételű autós vállalatcsoport a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera tulajdonába kerülhet
- áll a Wallis közleményében.

A tranzakció második lépéseként - az Altera Igazgatóságának döntése alapján -, apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján, az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis Csoport négy gépjármű kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata. A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző, amelyek Magyarországon és a közép- és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel és flottakezeléssel foglalkoznak.