A kereskedelmi háborús feszültség enyhülésével párhuzamosan emelkedtek az ázsiai részvényindexek a hét utolsó napján, az európai tőzsdék is emelkedéssel vágtak neki a pénteki kereskedésnek, bár a kontinens börzéi a kereskedés második felére ráfordulva kissé veszítettek a korábbi lendületükből. A magyar tőzsde lendülete elfogyot a pénteki piaczárás felé közeledve, a BUX azonban sikerrel elrugaszkodott előző napi záróértékéről és a hazai részvényindex végül emelkedéssel zárta a hét utolsó napját. A blue chipek közül a Richter eséssel zárt, míg a Mol felpattant ma.
Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde 2018.09.14 17:20

Emelkedéssel indította a hét utolsó napját a magyar tőzsde, bár az európai börzéken a kereskedelmi háborús aggodalmak enyhülésével párhuzamosan kitartott a jó hangulat, a hazai részvényindex a nap második felében már lefelé csorgott. A pénteki piaczárás felé közeledve a BUX azonban felpattant előző napi záróértéke közeléből, a magyar tőzsde végül 6,7 milliárd forintos forgalom és 113 pontos plusz mellett 0,3 százalékos emelkedéssel zárta a hét utolsó napját.

A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, a nap első felében nagyot emelkedő Magyar Telekom végül előző napi záróértékén fejezte be a pénteki kereskedést, az OTP 0,3 százalékos emelkedést követően 10 100 forinton zárt, míg a Mol felpattant, az olajvállalat papírjai 1,1 százalékos emelkedés mellett 2890 forinton zárták a hét utolsó napját. A kivételt a Richter jelentette, a gyógyszergyártó árfolyama 0,8 százalékkal került lejjebb, a Richter végül 5055 forintos zárta a pénteki kereskedést.

Ismét felfelé kapaszkodik a BUX, a Richter azonban lefordult 2018.09.14 16:36

A pénteki kereskedés második felében elfogyott a hazai részvényindex lendülete, a piaczáráshoz közeledve a BUX azonban ismét elrugaszkodott előző napi záróértéke közeléből és a hazai részvényindex ismét felfelé kapaszkodik. A BUX 129 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, az OTP 0,1, míg a Magyar Telekom 0,9 százalékkal került feljebb, a Mol felpattant, az olajvállalat árfolyam 1,3 százalékkal került feljebb, bár a Mol egyelőre nem tudott a 2900-as szint fölé kapaszkodni. A hazai blue chipek közül a Richter jelenti a negatív kivételt, a gyógyszergyártó részvényei 1 százalékkal kerültek lejjebb, a Richter 5045 forintig esett a pénteki piaczárás felé közeledve.

Elfogyott a lendület a magyar tőzsdén 2018.09.14 15:53

Bár a magyar tőzsde emelkedéssel indította a hét utolsó napját, a kedvező részvénypiaci hangulat ellenére a BUX a kereskedés második felében már lefelé csorgott, a pénteki piaczárás felé közeledve a hazai részvényindex lendülete elfogyott, a BUX index 4,4 milliárd forintos forgalom mellett 8 ponttal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP 0,2 százalékos esést követően 10 050 forintnál jár, míg a Richter 0,9 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 5050 forintig estek. A Mol megőrizte a nap első felének emelkedésének egy részét, az olajvállalat árfolyama 0,6 százalékkal került feljebb, míg a hazai nagypapírok közül a Magyar Telekom részvényei teljesítenek a legjobban, a telekomcég árfolyama 0,7 százalékkal került feljebb.

Emelkedik a Magyar Telekom 2018.09.14 13:20

A pénteki kereskedés második felére ráfordulva felfelé kapaszkodnak az irányadó európai részvényindexek, a régiós tőzsdék azonba felemásan teljesítenek, a lengyel WIG 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a prágai tőzsde 0,1, a bécsi börze pedig 0,6 százalékkal került feljebb. Bár a hazai részvényindex kora délután kissé veszített a reggeli lendületéből, az összességében kedvező részvénypiaci hangulatnak köszönhetően a magyar tőzsde továbbra is emelkedik, a BUX index 3,2 milliárd forintos forgalom és 133 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb. A hazai nagypapírok a stagnáló OTP kivételével emelkednek, a Richter árfolyama 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,9 százalékos emelkedést követően 2886 forintig emelkedett, a Magyar Telekom pedig 1 százalékos emelkedés után 409 forintnál várja a folytatást.

Kitart a pozitív hangulat az európai tőzsdéken 2018.09.14 13:10

A kereskedelmi háborús félelmek érdemben csökkentek, miután a piaci szereplők abban bíznak, hogy folytatódhatnak az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi tárgyalásai, miután az USA a héten felkérte Kínát az egyeztetések folytatására. A befektetőket mindemellett a csütörtöki, jelentős török kamatemelés is megnyugtatta, átmenetileg enyhítve a feltörekvő piaci aggodalmakat. Az európai tőzsdék továbbra is emelkednek, bár a kontinens börzéi a kereskedés második felére ráfordulva kissé veszítettek a korábbi lendületükből, a DAX index 0,2, a CAC40 és a brit FTSE100 0,3 százalékkal került feljebb, míg a milánói tőzsde stagnál.

Kikerül a BUX indexből a Zwack, az OTP ajánlása továbbra is tartás 2018.09.14 12:51

Kikerülnek a Zwack részvényei a BUX indexből, miután a társaság immár másodszor nem tudott megfelelni a Budapesti Értéktőzsde által támasztott kritériumoknak. A BÉT döntését az OTP elemzői kommentárban értékelte, az elemzőház továbbra is tartásra ajánlja a Zwack részvényeit, 17 046 forintos célár mellett, ami 1,8 százalékos felértékelődési potenciált jelent a részvény csütörtöki záróárához képest.

tovább a cikkhez...

Felpattant a Mol 2018.09.14 10:56

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék a pénteki kereskedés első felében, a magyar tőzsde is tovább emelkedett, a BUX 2,1 milliárd forintos forgalom mellett 238 ponttal került feljebb, a blue chipek is emelkednek, az OTP és a Richter árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb, a Mol felpattant ma délelőtt, az olajcég árfolyama 1,1 százalékkal került feljebb, a Mol 2892 forintig emelkedett. Erősen indult a hét utolsó napja a Magyar Telekom számára is, a telekomcég árfolyama 1 százalékkal került feljebb.

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék 2018.09.14 09:25

A tengerentúli börzék emelkedése után Ázsiában is kitartott a pozitív hangulat a hét utolsó napján, a kereskedelmi háborús feszültség enyhülése nyomán emelkedtek a távol-keleti indexek, miután az USA a hét folyamán felkérte Kínát a két ország közötti kereskedelmi tárgyalások folytatására, a piaci szereplők egy része pedig abban bízik, hogy a feleknek sikerül megállapodnia, ezáltal nem kerül majd sor az USA által korábban meglebegtetett importvámok kivetésére, ami 200 milliárd dollár értékű kínai árut sújtana. A jó hangulat az európai tőzsdékre is átragadt, a brit FTSE100 és a DAX 0,4 százalékkal került feljebb, a madridi tőzsde 0,2, míg a CAC40 0,4 százalékkal került feljebb a pénteki piacnyitás után.

Emelkedéssel vág neki a pénteki napnak a magyar tőzsde 2018.09.14 09:07

Emelkedéssel indul a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX index 178 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, a hazai blue chipek is kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,3, a Mol 0,6 százalékos emelkedéssel vágott neki a hét utolsó napjának, a Richter pedig 0,7 százalékkal került feljebb, a Magyar Telekom felpattant, a telekomcég árfolyama 1,2 százalékkal került feljebb.

Enyhül a feszültség, emelkedéssel indulhat a nap Európában 2018.09.14 08:48

Mi történik a tőzsdéken?

  • Emelkedtek a tengerentúli tőzsdék a hét negyedik napján, miután a piaci szereplők egy részét megnyugtatták az USA és Kína folytatódó kereskedelmi tárgyalásait előrevetítő beszámolók. A pozitív hangulat egészen a csütörtöki piaczárásig kitartott, különösen jól teljesítettek a technológiai szektor részvényei a Dow végül 147 pontos emelkedés mellett 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,5 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékkal került feljebb.

  • Az USA és Kína kereskedelmi konfliktusával kapcsolatos feszültség enyhülésével párhuzamosan emelkednek az ázsiai tőzsdék a pénteki kereskedésben, a Nikkei 1,2 százalékkal került feljebb, a kínai tőzsdék is emelkednek, a hongkongi tőzsde 0,9, a sanghaji börze pedig 0,1 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is emelkedtek az indexek, a dél-koreai Kospi 1,4, míg a szingapúri tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb.

  • Vegyes makroadatok érkeztek pénteken Kínából, az augusztusi, évesített iparai termelés 6,1 százalékos emelkedése mellett a kiskereskedelmi forgalom 9 százalékkal bővült, mindkét esetben felülteljesítve az előzetes várakozásokat. A beruházási adat azonban elmaradt a várakozásoktól, az év első nyolc hónapjában 5,3 százalékos volt az évesített bővülés, ami új mélypontot jelentett a kínai beruházások esetében.

  • Az elmúlt napok lejtmenete után a hazai részvényindex nem találta az irányt tegnap délelőtt, a csütörtöki kereskedés második felében a javuló részvénypiaci hangulattal párhuzamosan azonban a magyar tőzsde is felfelé kapaszkodott, bár a zárásra végül elfogyott a lendület. A BUX index 52 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a blue chipek vegyesen teljesítettek csütörtökön, az OTP közel 1 százalékos emelkedést követően 10 070 forinton zárt, míg a Mol 0,7 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom mindemellett 0,7 százalékos esés után 405 forinton zárt, míg a Richter nagyot esett, a gyógyszergyártó papírjai 2 százalékos esés után 5095 forinton vettek búcsút a hét negyedik napjától.

  • A határidős DAX index 57 ponttal került feljebb péntek reggel, 0,5 százalékos emelkedést vetítve előre a mai piacnyitásra.

  • A forint erősödik péntek reggel az euróval szemben, egy euró 323,86 forintba kerül, egy dollárért pedig 276,69 forintot kell fizetni ma reggel.

Mire figyelnek a befektetők?

  • Pénteken a KSH az építőipari júliusi adatát teszi közzé.

  • Az eurozónából a júliusi külkereskedelmi statisztikák érkeznek majd.

  • Az Egyesült Államokból az augusztusi kiskereskedelmi forgalmi adatsorra figyelnek a befektetők.

Enyhül a feszültség, emelkedéssel indulhat a nap Európában

Mi történt idén a tőkepiacokon?

A lengyel tőzsde kivételével minimális emelkedéssel zárták a csütörtöki napot a régiós részvényindexek, a régiós börzék idei teljesítménye azonban felemás, míg a prágai tőzsde idén 1,4 százalékkal került feljebb, a BUX idén 8,2 százalékkal került lejjebb, míg a lengyel WIG közel 10 százalékot esett idén.

Enyhül a feszültség, emelkedéssel indulhat a nap Európában