Lefelé módosította a globális olajkereslet tavalyi és idei bővülésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Az olajpiaci kilátásokról a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


A világ olajkereslete 2018-ban 1,2 millió hordó/nap mértékben bővülhetett az IEA szerdai közlése szerint, ami 70 ezer hordóval marad el a szervezet legutóbbi becslésétől. 2019-ben 1,3 millió hordó/nap lehet a növekedés mértéke, ami 90 ezer hordóval alacsonyabb a legutóbbi prognózisnál.

A szerdán ismertetett jelentés szerint a lépést részben az olyan nagy felvevő piacok vártnál gyengébb 2018-as kereslete indokolja, mint India, Egyiptom, Indonézia és Nigéria, az idei adatok pedig azt mutatják, Brazília, Kína és Japán kereslete is elmaradhat az IEA korábbi becslésétől.

A világ olajkeresletének vártnál lassabb bővülése refelektálhat az Egyesült Államok által kirobbantott kereskedelmi viták esetleges hatására, valamint egyebek mellett a közel-keleti feszültségek potenciális hatásaira is.

Gyengébb lehet a vártnál a világ olajszomjaCímlapkép: shutterstock